Eerste alcoholcontrole na corona: meteen 10% betrapt op rijden onder invloed 

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politiezone Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen een eerste grote alcoholcontrole gedaan sinds het begin van de coronacrisis. 10 procent van de bestuurders is daarbij betrapt op rijden onder invloed, dat is opmerkelijk veel. 

Het afgelopen weekend trok de politiezone Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen de zomercampagne tegen rijden onder invloed op gang. Die controle bleek nodig, want tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag is 10 procent van de bestuurders betrapt op rijden onder invloed van alcohol. Een opmerkelijk cijfer volgens korpschef Wim D'Haese. “Dat is eigenlijk een heel hoog cijfer voor ons, omdat wij normaalgezien in een campagne maar 2 procent betrappen”, vertelt D'Haese. “Natuurlijk, het was avond. Uit de statistieken blijkt dat er dan meer gedronken en gereden wordt. Ook was het voor het eerst sinds de corona-crisis dat we zo'n controle-actie organiseerden.”

Restaurantbezoek en probleemdrinkers

De betrapte bestuurders bestonden uit twee categorieën. “Degenen die tegen de lamp zijn gelopen, waren vooral mensen die te veel hadden gedronken na een restaurantbezoek. Maar er waren ook problematische drinkers bij”, zegt korpschef Wim D'Haese. 

Ook afgelopen zondag voerde de politiezone een alcoholcontrole uit. Die controle leverde betere resultaten op. “Zondag hebben we overdag een tweede controle gedaan. Daar waren de resultaten wel zeer goed. Slechts 1 van de 66 bestuurders was onder invloed”, aldus D'Haese.

Meer acties in de toekomst

Hoewel het cijfer van zondag beter is, heeft de politie op basis van het eerste slechte resultaat beslist om de komende weken geregeld controles uit te voeren. “Het spreekt voor zich dat wij acties blijven ondernemen”, vertelt korpschef Wim D'Haese. “Bovendien was 10 procent van de bestuurders die vorig jaar een verkeersongeval hebben veroorzaakt onder invloed van alcohol. 4 procent van de bestuurders was onder invloed van drugs of medicatie. Samen is dat 14 procent. Dat cijfer is veel te hoog.”

Meest gelezen