AFP or licensors

Soedan voert versoepelingen door: geen doodstraf meer voor afvalligen, alcohol niet langer strafbaar

In Soedan voert de overgangsregering van premier Abdalla Hamdok een aantal versoepelingen door van de strenge wetten die golden onder de van de macht verdreven president Omar al-Bashir. Zo worden Soedanezen die zich afkeren van de islam niet langer veroordeeld tot de doodstraf. Daarnaast is alcohol drinken niet langer strafbaar in Soedan. Dat vrouwenbesnijdenis wordt verboden, werd eerder al aangekondigd, en is nu bekrachtigd.  

De overgangsregering in Khartoum maakt werk van de hervormingen die ze had beloofd na de val van de autocratische oud-president Omar al-Bashir. Die was van de macht verdreven na maandenlang burgerprotest, dat in grote mate werd gedragen door vrouwen. 

De voorgestelde hervormingen zijn een versoepeling van de zeer strenge regels die golden onder Bashir, die in 1989 aan de macht kwam. Zijn radicaal-islamitische koers was een voortzetting van die van zijn voorganger Jafar Mohammed al-Nimeiri. Hij was het die in 1983 al een alcoholverbod had ingevoerd.  

Alcohol drinken niet langer strafbaar

Dat alcoholverbod wordt nu ingetrokken, althans voor niet-moslims (slechts 3 procent van de bevolking van Soedan). Voor hen is alcohol drinken niet langer strafbaar. 

Ook een aantal andere versoepelingen worden ingevoerd: zo hebben  vrouwen niet langer de toestemming van hun man nodig om te reizen met hun kinderen, en worden er niet langer lijfstraffen in het openbaar voltrokken.

Geen doodstraf meer voor afvalligen

Belangrijker nog is dat op afvalligheid van de islam niet langer de doodstraf staat. In de islam is afvalligheid verboden, maar over hoe afvalligen worden bestraft, bestaat geen eensgezindheid. In Soedan konden zij de doodstraf krijgen, net als in Iran en Saudi-Arabië.

Eerder was al bekendgemaakt dat vrouwenbesnijdenis wordt verboden in Soedan. Vandaag zijn bijna 9 op de 10 Soedanese vrouwen tussen 14 en 49 jaar oud besneden. "Genitale verminking tast de waardigheid van vrouwen aan", zegt het Soedanese ministerie van Justitie, dat de eerdere aankondiging nu bekrachtigt. 

Wie de praktijk nog uitvoert, riskeert voortaan een gevangenisstraf van drie jaar en een boete. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren, is de vraag. De traditie is diepgeworteld en moeilijk aan te pakken, zo blijkt ook in andere landen waar vrouwenbesnijdenis de laatste jaren bij wet is verboden. 

Meest gelezen