Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Antwerpenaar kan Zweedse vriendin niet achterna: "Hadden misschien beter van het begin code rood gegeven"

De vriendin van Antwerpenaar Evert Joosten is een Zweedse. Vorige week is ze naar Zweden gereisd om er haar ouders te bezoeken. Normaal zou Evert deze week ook naar ginder vertrekken, maar het nieuwe corona-reisadvies van Buitenlandse Zaken gooit roet in het eten.

Situatie in Zweden lijkt niet veranderd sinds de grenzen terug open waren

Wie aan Zweden denkt, denkt vaak ook aan ongerepte natuur, frisse lucht en stille plekken. Toch heeft Buitenlandse Zaken afgelopen weekend de reisplannen van heel wat mensen in de war gestuurd. Er geldt nu code rood wat betekent dat je niet mag vertrekken en wie er nu is, moet zich bij terugkeer laten testen en gaat verplicht in quarantaine. Ook voor Antwerpenaar Evert Joosten is het een streep door de rekening. "Mijn vriendin is Zweedse. Ze is vorige week woensdag naar Zweden gereisd om er haar ouders er te gaan bezoeken. Normaal volg ik elk jaar een week later. Dat kan nu plots niet meer", vertelt Evert. "Heel vreemd want de situatie in Zweden is niet veranderd sinds de grenzen weer open gingen. Integendeel, het aantal besmettingen daalt nog licht. Er zijn ook wel besmettingen op het platteland maar in het noorden van Zweden bijvoorbeeld is het perfect mogelijk om te reizen, denk ik. Misschien hadden ze bij twijfel beter van bij het begin code rood afgekondigd, dan was er tenminste duidelijkheid."

We waren sowieso van plan om in quarantaine te gaan bij terugkeer
Evert Joosten

Evert gaat informeren of haar familie bezoeken een essentiële reis is. "Anders zal mijn vakantie geannuleerd worden. Wat mijn vriendin in Zweden wilde doen, zal wellicht ook niet kunnen. Mogelijk zal ze ook moeten terugkomen. We waren sowieso van plan om hier twee weken in quarantaine te gaan. Dat vinden we veiliger als je terugkeert van een land waar nog veel besmettingen zijn. Mijn vlucht naar Stockholm vertrok vanuit Amsterdam. Nederland geeft geen code rood maar of ik mijn annulatieverzekering kan gebruiken, weet ik nog niet." Nederland raadt momenteel aan om alleen noodzakelijke reizen naar Zweden te maken en vraagt om bij terugkeer twee weken in quarantaine te gaan. Toeristische reizen zijn niet noodzakelijk, zegt de Nederlandse overheid.

Meest gelezen