Foto: familie Mariette Druart

Antwerpse Mariette Druart, overlevende van het concentratiekamp Ravensbrück, krijgt eigen straatnaam op Linkeroever

In Antwerpen is het straatnaambord onthuld van de Antwerpse Mariette Druart. Zij werd precies 75 jaar geleden bevrijd uit het concentratiekamp van Ravensbrück in Duitsland. De straat die naar haar vernoemd wordt, ligt in de Regatta-wijk op Linkeroever. Vriendin Simone Corremans vindt het terecht dat Druart nu haar eigen straat krijgt in Antwerpen.

“Ik vind het een plicht van de stad Antwerpen om deze grote dame haar eigen straatnaam te geven. Zij heeft zo veel voor de mensen gedaan en zelf hard afgezien in de concentratiekampen”, aldus Simone.  Mariette werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als verpleegster en was lid van een Antwerpse spionagegroep. In 1942 werd ze opgepakt en gedeporteerd naar het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück waar zij bijna drie jaar onder zeer slechte omstandigheden dwangarbeid moest leveren.

Sterke dame

Na haar bevrijding op 13 juli 1945 werd Mariette voorzitster van het Ravensbrückcomité waar kampoverlevenden zich in verenigen. Simone beschrijft Mariette als een zeer sterke en lieve dame die altijd voor iedereen klaar stond. “Ze was er altijd om kampbroeders te helpen. Ze mochten haar alles vragen. Ze werkte na de oorlog van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat om de andere politieke gevangenen te helpen.” 

In 2007 overleed Mariette.  De Mariette Druart-straat wordt in 2022 ingehuldigd op Linkeroever en krijgt als onderschrift "(1921-2007) Politiek gevangene te Ravensbrück".

Foto: Radio 2

Simonne Corremans nog snel bij de kapper voor de onthulling van de Mariette Druart-straat. 

Meest gelezen