Radio 2

"De Baden van Oostende" van James Ensor (even) terug in zijn geboortestad

Vanaf dinsdag 14 juli kan je een bezoek brengen aan het vernieuwde Ensorhuis in Oostende. Het vroegere huis van kunstenaar James Ensor (1860-1949) werd uitgebreid met een interactief belevingscentrum, dat ook op gezinnen mikt. Er is bovendien een nieuwe expositieruimte voor wisselende tentoonstellingen rond Ensor. Op de eerste tentoonstelling "Ensor en Oostende" is de originele versie van "De Baden van Oostende" het pronkstuk.

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

James Ensor woonde zijn hele leven in Oostende. Van 1917 tot zijn dood in 1949 woonde hij boven een souvenirwinkel in de Vlaanderenstraat. Dat kleine huis kon je vroeger al bezoeken maar het vernieuwde Ensorhuis is veel groter. Het werd uitgebreid met het grote gebouw ernaast, een vroeger hotel op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Van Iseghemlaan.  Daarin is er een interactief belevingscentrum ingericht.

Peter Craeymeersch, algemeen directeur van Toerisme Oostende: "Met het vernieuwde Ensorhuis mikken we niet alleen op de mensen die al belangstelling hebben voor Ensor. We willen ook gezinnen aantrekken. Daarom is er veel voor kinderen te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld op zoek naar een valse Ensor. En op digitale reproducties van enkele meesterwerken kunnen ze zien hoe er opeens maskers opduiken."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Pronkstuk

Op de benedenverdieping van het nieuwe deel van het Ensorhuis is er een expositieruimte voor wisselende tentoonstellingen rond Ensor. De eerste tentoonstelling "Ensor en Oostende" loopt tot 27 september en toont de hechte link tussen Ensor en zijn geboortestad.  Ensorkenner Xavier Tricot selecteerde een 30-tal werken, vele uit privéverzamelingen. Het pronkstuk is de originele versie van "De Baden van Oostende". Daarop is een wirwar van figuurtjes te zien op het strand van Oostende. Het origineel werd overgebracht uit het Gentse MSK naar het vernieuwde Ensorhuis. Het werk is dus voor enkele maanden weer "thuis" in Ensors geboortestad.

Meest gelezen