© Zoonar.com/Thomas Males - creative.belgaimage.be

Van "we keren meteen terug" tot "test na onze vakantie": Vlamingen op "oranje" en "rode" reisbestemmingen getuigen 

Van Zweden over bepaalde regio’s in Spanje tot Kroatië en Luxemburg: op de site van Buitenlandse Zaken staan er al heel wat landen of regio’s als oranje of rood gemarkeerd. Maar wat als je nét daar, nét nu bent? We verzamelden enkele getuigenissen.

Even recapituleren. Op de website van Buitenlandse Zaken staat een lijst gepubliceerd met regio's en landen in Europa die een code "rood" of "oranje" krijgen. Die lijst wordt regelmatig aangevuld. Hier kan u die lijst met landen (en maatregelen die daarbij horen) terugvinden.

1) Evelien en Marlies, trekken momenteel door Zweden

Evelien en Marlies trekken op dit moment met de kano door Zweden. “We kamperen telkens op een onbewoond eiland. Er is hier niemand, we hebben op ons kampplaats alleen een kampvuur en een vuilbak.”

Gisteren kreeg Zweden op de kaart van Buitenlandse Zaken code rood toegewezen. Dat betekent dat reizigers die vanuit Zweden naar ons land komen, twee weken in quarantaine moeten én zich moeten laten testen. 

We zijn hier bijna veiliger dan in België

Evelien

"We begrijpen het niet goed", klinkt het bij Evelien. "We denken niet dat we hier besmettingsgevaar lopen. We zijn hier bijna veiliger dan in België. We weten nu niet zo goed wat we moeten doen en zijn wel redelijk ongerust."

Bekijk hier de getuigenis van Evelien en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

2) De familie Cornelis, momenteel op vakantie in Öland, Zweden

De familie Cornelis uit Brugge is momenteel op vakantie in Öland, in Zweden. "We hadden bewust Zweden uitgekozen", vertelt Peter Cornelis aan VRT NWS. "Het is een COVID-veilige bestemming, je mag hier kamperen waar je wil. En we hebben naar de virologen geluisterd, die zeiden dat het niet zo belangrijk is waar we naartoe gaan, wel op welke manier we reizen."

Toen het nieuws over Zweden binnensijpelde, heeft de familie beslist om meteen terug te komen. "Daarom hebben we beslist om meteen terug te keren, hopelijk lukt het om via Denemarken, Duitsland en Nederland terug in België te geraken."

We hebben beslist om meteen terug te keren, hopelijk lukt dat

Peter Cornelis

In ons land wacht hen dan twee weken quarantaine. "Die willen we zo snel mogelijk ingaan, dat we er zo snel mogelijk vanaf zijn. De kinderen gaan nog op scoutskamp, wij gaan mee als kookouder, dus we willen snel van die twee weken af."

Bekijk hieronder de getuigenis van Peter Cornelis en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

3) Vincent Ponet, momenteel op vakantie in Trento (Italië)

Vincent Ponet is eergisteren aangekomen in Cavalese, een dorpje in de Italiaanse provincie Trento. Die regio staat momenteel aangestipt als code oranje. Dat nieuws kwam voor Ponet onverwacht. 

"We gaan nu nog meer oppassen, maar ze zijn hier al heel gedisciplineerd. Overal dragen mensen hier mondmaskers", getuigt hij. Echt zorgen maakt hij zich niet. "Ik voel me hier op mijn gemak."

We gaan onze vakantie uitdoen, met versterkte aandacht. Als we terugkomen, zullen we ons laten testen

Vincent Ponet

Vervroegd terugkeren, is voor hem voorlopig niet aan de orde. "We gaan onze vakantie uitdoen, met versterkte aandacht. Als we terugkomen, zullen we ons laten testen om zeker te zijn dat we niks hebben."

Bekijk hieronder de getuigenis van Vincent Ponet en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

4) Francois Burghgraeve, woont in Bazel en komt deze week terug naar België

Francois Burghgraeve woont sinds zes maanden in Bazel, Zwitserland, en had voorzien om donderdag naar België te komen. Maar bij die plannen zijn er vragen gerezen, nu een deel van Zwitersland gemarkeerd werd als "code oranje". Voor Bazel zelf geldt voorlopig wel nog code groen.

"Natuurlijk ga ik de regels respecteren", benadrukt Burghgraeve, "maar we hebben besloten om de plannen niet te wijzigen. We gaan de mensen wel informeren dat we uit een "risicoland" komen. Dan kunnen ze beslissen of ze al dan niet een pintje willen komen drinken." 

Ik denk niet dat ik een risico ben voor de Belgische Volksgezondheid

Francois Burghgraeve

Sowieso let Burghgraeve heel erg op zijn gedrag. "Ik neem hier geen tram, ik fiets altijd naar het werk. Ik denk dus niet dat ik een risico ben voor de Belgische volksgezondheid."

Bekijk hieronder de getuigenis van Francois Burghgraeve en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

5) Aaron en Adam, wonen in Zweden

Voor Aaron en Adam, die in Zweden wonen, betekent de rode code dat ze hun grootouders nog wat langer zullen moeten missen. "Wij mogen niet meer naar België en omgekeerd mogen onze grootouders niet meer naar Zweden komen. We hebben hen al sinds januari niet meer gezien."

Ook hun vakantieplannen vallen daardoor wat in het water. "Onze nonkel ging hier een week komen fietsen met ons. Nu zullen we alleen moeten fietsen en zien we onze neven en nichten niet. Dat is niet zo leuk."

Bekijk hieronder de getuigenis van Aaron en Adam en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

6) Veronique Claus, verblijft momenteel in Lissabon

Veronique Claus verblijft jaarlijks een paar maanden in Portugal. Normaal gezien zou ze binnenkort terugkeren naar ons land, maar dat gaat ze nog even uitstellen. "Ik voel me hier heel veilig, iedereen houdt zich enorm aan de regels. Maar in het buitenland krijgt Portugal overal een ander kleurtje: groen, oranje, geel, rood. Dat is frustrerend."

"Ik moet naar België terugkeren, maar ga dat uitstellen. Ik ga me echt onveilig voelen, dus ik blijf nog even hier."

Bekijk hier de getuigenis van Veronique Claus en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

7) Stephan van Ingen, is net terug uit Zweden

Stephan van Ingen op zijn beurt is nét terug uit Zweden, waar hij met zijn dochter een kanotocht gemaakt heeft. Ze keerden in de nacht van zaterdag op zondag terug, maar pas op zondag kreeg Zweden "code rood". Van Ingen weet niet wat hij nu moet doen, vertelt hij.

Ik weet niet wat er van mij verwacht wordt. Ik wacht nu op duidelijkheid

Stephan van Ingen

"Ik weet niet wat er van mij verwacht wordt. Ik heb de COVID-lijn gebeld, ik heb verschillende huisartsen gebeld. Ik wacht nu op duidelijkheid, al maak ik me niet zoveel zorgen. Ik heb weinig mensen ontmoet en heb me aan de maatregelen gehouden."

Bekijk hieronder de getuigenis van Stephan: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen