Vraag om gezamenlijke aanpak corona door Nederland en België: "Grens in de toekomst wellicht niet meer dicht"

Er is voor het eerst een overleg geweest tussen Nederland en België over de aanpak van de coronacrisis in de grensstreek. Aan dat overleg namen, naast minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en zijn Nederlandse collega van Justitie, ook heel wat provinciegouverneurs aan deel. "De aanpak bij een volgende coronacrisis moet anders", klinkt het. 

Waarnemend gouverneur in Limburger, Michel Carlier, is vooral blij dat op het overleg het specifieke karakter van de grensstreek erkend werd. "Wij Limburgers steken regelmatig de grens over om bij elkaar te gaan shoppen, terrasjes te doen of lekker te eten", zegt de gouverneur. "Er zijn Nederlandse kinderen die hier naar school gaan en sommigen van onze kinderen zijn aangesloten bij een Nederlandse sportclub."

In Den Haag en Brussel leeft nog het idee dat er tussen de twee Limburgen sprake is van een echte grens

Waarnemend gouverneur Michel Carlier

"Eigenlijk is er hier tussen de twee Limburgen geen sprake van een echte grens", gaat de gouverneur verder. "In Brussel en Den Haag is dat een misvatting dat hier nog sprake is van een echte scheiding. Voor veel Limburgers, aan weerszijden van de grens, was het dan ook heel vreemd dat de grens dichtging en dat er aan beide kanten andere coronamaatregelen waren."

Fietsen met je bubbel van 15, in Nederland kennen ze dat niet en moet iedereen 1,5 meter afstand houden

Michel Carlier

"Het is belangrijk dat we de aanpak aan weerszijden van de grens evalueren, dat we onthouden wat goed ging en verbeteren wat minder goed ging", zegt Carlier nog. "De bubbels die wij kennen zijn bijvoorbeeld heel vreemd voor de Nederlanders. Zij kennen dat systeem helemaal niet. En als je dan met je bubbel van familie of vrienden met een veerpont naar Nederland vaart, kijken ze daar toch wel vreemd op. Ik ben dan ook blij te horen dat de bevoegde ministers begrijpen dat het hier gaat om een grensgebied en niet om een grens en dat die grens bij een volgende uitbraak wellicht niet meer dichtgaat."

In september komen de betrokken ministers, gouverneurs en burgemeesters opnieuw samen en worden er concrete afspraken gemaakt. 

Meest gelezen