Marco Rubio, Ted Cruz, Chris Smith en Sam Brownback op ramkoers met Peking.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

China legt sancties op aan Amerikaanse senatoren en gewezen presidentskandidaten Marco Rubio en Ted Cruz

Het Chinese regime gaat sancties opleggen aan een aantal prominente Republikeinse politici in de Verenigde Staten. Peking is hun kritiek op de schendingen van de mensenrechten in China beu, maar slaat ook terug nadat de VS sancties had opgelegd aan gezagsdragers in de westelijke regio Xinjiang.

Het is niet duidelijk wat de sancties precies inhouden, maar wellicht zijn die vergelijkbaar met eerdere Amerikaanse sancties tegen Chinese ambtenaren die betrokken zijn bij de onderdrukking van de Oeigoerse minderheid in de Centraal-Aziatische regio Xinjiang in China. Die hielden een bevriezing van hun banktegoeden in de VS in en die mensen zullen voortaan ook geen visum of toegang krijgen tot Amerika. 

Nu hebben die Republikeinse politici weliswaar geen banktegoeden in China, maar zij zijn dus voorlopig ook niet meer welkom. Marco Rubio en Ted Cruz zijn twee prominente Republikeinse senatoren die geregeld kritiek hebben op het communistische regime in Peking. Beiden waren in 2016 kandidaat voor het presidentschap, maar verloren de Republikeinse nominatie aan Donald Trump. De andere twee zijn het Republikeinse Congreslid Chris Smith en Sam Brownback, de VS-gezant voor Religieuze Vrijheden. 

Het botert niet tussen de VS en China

De Verenigde Staten en China liggen al langer overhoop over steeds meer kwesties. VS-president Trump had eerder kritiek op de Chinese aanpak van de coronacrisis waardoor het virus zich over de rest van de wereld heeft kunnen verspreiden. Al eerder waren de VS en China gewikkeld in een handelsoorlog met tarieven over en weer.

Daarnaast hebben de VS kritiek geuit op de onderdrukking van de minderheden in China en dan vooral van de islamitische en Turkssprekende Oeigoeren, Kazachen en Kirgiezen in de westelijke regio Xinjiang in Centraal-Azië. Daar houdt China een miljoen leden van die minderheden in concentratiekampen, waar ze "heropgevoed" worden, maar waar het vooral de bedoeling zou zijn om hun godsdienst en cultuur uit te wissen.

Washington en Peking staan ook haaks op elkaar in de Zuid-Chinese Zee, waar Amerikaanse marineschepen en vliegtuigen patrouilleren en waar China tal van eilanden en atollen opeist en "gekoloniseerd" heeft. 

Een van de vele gevangenissen in Xinjiang waar leden van moslimminderheden worden vastgehouden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen