Belga

Moeten we het collectief bouwverlof afschaffen?

Philippe Huyzentruyt van Groep Huyzentruyt, een bouwgroep uit Waregem, vindt het collectieve bouwverlof van 3 weken niet meer van deze tijd. Huyzentruyt vindt juli een slecht moment om alle werven tegelijk stil te leggen. Een van zijn argumenten is dat de weersomstandigheden dan meestal goed zijn om te bouwen. 

Huyzentruyt heeft vooral een probleem met de periodes van 3 weken waarin alle bouwbedrijven uit een bepaalde regio tegelijk met verlof gaan. Hij vindt dat economisch en maatschappelijk niet interessant. “Mensen moeten toch zelf kunnen beslissen wanneer ze op verlof gaan? Jonge mensen willen misschien eens naar Australië gaan in oktober", zegt Huyzentruyt.

Huyzentruyt ziet enkele oplossingen. “Je vraagt aan je medewerkers wanneer het voor hen het best past om in verlof te gaan. Je zal zien dat het verlof gespreid kan worden en dat je als bedrijf kan blijven draaien.”

Gemiste kans

In maart legde Groep Huyzentruyt preventief honderden bouwwerven stil om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het collectief bouwverlof komt dit jaar dus zeker ongelegen. “Het ging een ideaal moment geweest zijn om goed te kunnen doorwerken en de achterstand in te kunnen halen."

Meest gelezen