Geen eenheid van commando, tekort aan testers en manke contactopsporing: experts "niet gerust" in tweede golf   

Experten Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Herman Goossens maken zich duidelijk zorgen over een tweede coronagolf. Daarover hebben ze getuigd in het Vlaams Parlement. Alle drie komen ze tot de conclusie dat er in ons land te weinig eenheid van commando is om snel te kunnen reageren. Ook op andere punten is er volgens hen nog veel werk aan de winkel. 

Het is al door heel wat mensen aangestipt: de versnippering van bevoegdheden in ons land heeft de aanpak van de coronacrisis bemoeilijkt. Ook professoren Erika Vlieghe, Herman Goossens en Marc Van Ranst brachten die boodschap vandaag in de coronacommissie van het Vlaams Parlement, waar de aanpak van de gezondheidscrisis onder de loep wordt genomen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Te veel niveaus, te veel comités... Er was en er is nog altijd geen eenheid van commando", zegt viroloog Marc Van Ranst. Ook infectiologe Erika Vlieghe slaakt een noodkreet: "We hebben een hele goeie voorbereiding op de tweede golf nodig. Daar wordt ook hard aan gewerkt. Maar opnieuw raakt iedereen verstrikt in het kluwen: wie mag wat doen en op welk beslissingsniveau? Op de brug van de boot moet een kapitein staan."

Volgens microbioloog Herman Goossens mogen we ervan uitgaan dat die tweede golf er inderdaad gaat komen. Professor Vlieghe is er naar eigen zeggen ook niet gerust in. "De maatschappij staat terug  open, er zijn feestjes allerhande en het lijkt alsof er niets aan de hand is."

"De klok tikt"

Professor Goossens waarschuwt voor een tekort aan testers, reagentia en labocapaciteit in het najaar. Hij pleit voor één structuur die beslist voor de teststrategie en vraagt extra financiële middelen. "We gaan toch niet gaan zeuren over enkele tientallen miljoenen als je ziet wat de kostprijs is van een lockdown?" Wat de testers betreft, suggereert Goossens om de mogelijkheid te onderzoeken dat mensen zelf hun test afnemen zodat niet alle testen moeten gebeuren door artsen en verpleegkundigen. 

Ook het systeem van contactonderzoek presteert volgens de experts ondermaats om ons land weerbaar te maken voor een tweede golf. "Veel van de contacttracers die er nu zijn, hebben geen werk", stelt Marc Van Ranst. "Ze zitten daar, kijken Netflix, lezen een boek of volgen een taalcursus. We krijgen nog te veel signalen van mensen die positief getest hebben en na verschillende dagen nog altijd niet gecontacteerd zijn. Dat is een van de zaken die mij niet optimistisch maken over een eventuele tweede golf. De klok tikt."

Meest gelezen