De steenweg N5, aflevering 5: de bunker in Brûly waar Hitler drie weken verbleef in 1940

Een hele zomer trekt VRT NWS langs de steenwegen in ons land en kijkt hoe we het leven weer op gang trekken na een voorjaar in het teken van corona. In deze vijfde week verkennen we de N5. Die loopt vanuit de hoofdstad Brussel langs Charleroi naar het zuiden tot aan de grens met Frankrijk. Vandaag zijn we te gast in Brûly. Hier verbleef Hitler in 1940 drie weken in een bunker, terwijl zijn legers Frankrijk binnenvielen. En wat doet corona met de B&B's in de grensstreek? 

Bekijk hieronder de recentste reportage uit de reeks "De steenweg":

Videospeler inladen...

Donderdag waren we te gast in Couvin, op de kampplaats van de Chiro van Itterbeek. En we draaiden ook rondjes op het kartingcircuit van Mariembourg.

Videospeler inladen...

Woensdag waren we te gast in Charleroi. De winkels daar hebben uiteenlopende zorgen door de coronacrisis: grote onverkochte stocks bij een winkel in bruidskledij, en te weinig toelevering in een winkel met puzzels en modeltreintjes.

Videospeler inladen...

Dinsdag waren we te gast in Genappe in een artisanale bakkerij en gingen we langs bij een aantal bioboeren. En wat zien we? Overal meer omzet.

Videospeler inladen...

Maandag hielden we onderweg halt in de gevangenis van Sint-Gillis. Wat waren de gevolgen van corona daar? En wat gebeurt er in Waterloo, waar de beroemde slag uit 1815 elke vijf jaar met duizenden figuranten nagespeeld wordt? 

Videospeler inladen...

Vorige vrijdag eindigde onze tocht op de N4 in Bastogne. Door de coronamaatregelen zijn er geen Amerikaanse en Britse bezoekers meer in de oorlogsmusea van Bastogne.

Videospeler inladen...

Donderdag hielden we halt in Amberloup en bezochten we de volgeboekte Camping Tonny.

Videospeler inladen...

Woensdag vertelde Christophe Deborsu ons waarom er zo weinig coronapatiënten waren in Namen, en vernamen we hoe het leger bijsprong in de woonzorgcentra van Marche-en-Famenne. Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Dinsdag hielden we halt in het pretpark Walibi in Waver langs de N4. Normaal gezien is de nationale feestdag een topdag voor de uitbaters van pretparken, maar nu zijn er strenge coronamaatregelen en wordt er maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Maandag gingen we langs in het geboortehuis van actrice Audrey Hepburn in Elsene. En we hielden halt bij het sanatorium van Tombeek. Dat is in de jaren '30 gebouwd voor tuberculosepatiënten, maar het blijkt nu verrassend coronaproof als woonzorgcentrum. Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Vorige week reden we nog op de N3, van Brussel, langs Leuven, Tienen en Sint-Truiden, tot tegen de grens met Duitsland. Vrijdag gingen we langs in Clermont, een van de mooiste dorpen in Wallonië. De tocht eindigde in Kelmis, vlak bij de Duitse grens. Daar bekeken we de bijzondere geschiedenis van Neutraal-Moresnet, ooit een onafhankelijk ministaatje en een waar smokkelparadijs. Bekijk de reportage hieronder:

Videospeler inladen...

Donderdag ontdekten we onder meer de "chaussée d'amour" voorbij Sint-Truiden: "Het is hier kalm, stilletjes. Ik denk dat corona nooit meer weggaat." Maar eerst gingen we nog langs bij begrafenisondernemer Karel. Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Vorige woensdag gingen we langs in Dormaal: welke gevolgen had het coronavirus voor het leven in het asielcentrum daar? Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Dinsdag ontdekten we een paar vreemde gevolgen van het coronatijdperk: hoe het mogelijk was dat groot wild in een stadspark terechtkwam, en wat de lockdown deed met onze behoefte aan suiker. Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Maandag begon onze tocht langs de N3 in de Tervurenlaan in Etterbeek (Brussel) waar het stikt van de ambassades van verre landen, die het nu erg druk hebben. Rusten deden we bij een pareltje van art deco, Unesco-werelderfgoed: het Stocletpaleis. Bekijk de reportage hieronder:

Videospeler inladen...

De eerdere afleveringen vind je in dit artikel.

Meest gelezen