Tom Huybrechts

De Witte van Zichem krijgt voor 100e verjaardag een eigen stripboek

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Witte van Zichem heeft Zichemnaar Tom Huybrechts een stripalbum gemaakt van het blonde boefje. "Als Zichemnaar en fan van het werk van Ernest Claes is dit een grote eer voor mij."

De Witte van Zichem is misschien wel een van de bekendste kwajongens in België. Schrijver Ernest Claes schreef in het begin van de 20ste eeuw verhalen over een blonde belhamel van Zichem, die gebundeld werden in een roman in 1920. Het humoristische verhaal werd een succes en is twee keer verfilmd. Dit jaar in november is het exact 100 jaar geleden dat Claes het boek over de witte bengel heeft afgewerkt en dat mag niet onopgemerkt voorbijgaan, vindt Zichemnaar Tom Huybrechts, die er voor de gelegenheid een stripalbum van maakte.

"Ik ben al sinds mijn kindertijd fan van het werk van Ernest Claes", vertelt Huybrechts aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Na het zien van de televisieserie 'Wij, de heren van Zichem' werd die passie alleen maar groter. Omdat ik ook altijd graag strips las en van tekenen hield, besloot ik om een stripalbum te maken van de Witte van Zichem ter ere van zijn honderdste verjaardag."

Lees verder onder foto.

Tom Huybrechts

De 'moderne' Witte van Zichem

In het stripalbum heeft Huybrechts de fratsen van de Witte van Zichem geactualiseerd. "De Witte is in een modern jasje gegoten. Zo rijdt hij met een skateboard en zijn kwajongensstreken zijn aangepast aan de dag van vandaag. Pastoor Munten komt ook nog aan bod, maar ook hij is wat met zijn tijd meegegaan", vertelt Huybrechts.

Als het aan Huybrechts ligt, maakt hij een hele reeks stripalbums van de Witte van Zichem. "Voorlopig heb ik één album gemaakt, in eigen beheer, maar als het aanslaat, komen er zeker meer."

Het stripalbum van de Witte van Zichem is onder meer te verkrijgen via Facebook.

Meest gelezen