Videospeler inladen...

Diepenbeek davert onder spoorwegwerken: "Schade aan woningen moet vergoed worden"

In Diepenbeek zijn er heel wat klachten over trillingshinder. Spoorwegbeheerder Infrabel is er bezig met het grootste overwegenproject van het land en maakt nieuwe bruggen over de spoorweg. En die werken veroorzaken schade aan huizen in de buurt.

In Diepenbeek worden zeven overwegen vervangen door bruggen of tunnels of afgeschaft. Momenteel zijn de meest hinderlijke werken aan de gang. Voor de fundering van de brug moeten er lange palen in de grond geheid worden en dat veroorzaakt veel trillingshinder, tot veel ongenoegen van de buurtbewoners.

Het is net een aardbeving als die palen in de grond geklopt worden

Vooral de inwoners van de Waardestraat maken zich zorgen over hun woningen. “Ik ben wel blij dat de bruggen er komen, maar de manier waarop en de aanpak hadden beter gekund”, klink het. “De trillingen, het lawaai is vreselijk. Ze hadden mij beloofd dat de werken aan deze kant gedaan zouden zijn, maar ze hebben vandaag nog vijf palen in de grond geklopt”, zegt weer iemand anders. “Het is net een aardbeving als die palen in de grond geklopt worden”, meent een andere buurtbewoner. “We hebben al veel schade aan ons huis. De mensen moeten hun werk doen, daar heb ik alle begrip voor, maar ik heb de indruk dat er alleen maar wordt gekeken naar de werken. Naar ons kijken ze niet."

(Lees verder onder de foto)

Burgemeester Rik Kriekels (NV-A) zegt dat eventuele schade zeker moet vergoed worden: "Met onze eigen gemeentedienst gaan we langs in de woningen, en we gaan samen met de bewoners bestek opmaken welke gebreken er zijn na de opstart van de werken. Deze kunnen dan overgemaakt worden aan de betrokken verzekeringsmaatschappij. En als er schade is -en die is er zeker want ik heb die zelf kunnen zien- zal die vergoed moeten worden."

Meest gelezen