Facebook Regionaal Landschap Meetjesland-Dimi Dumortier

Unieke hangbijenkorf in ons land hangt in Assenede

De Bijenwerkgroep van Assenede heeft een unieke hangbijenkorf opgehangen aan een boom in de tuin van het dorpshuis van Bassevelde. De korf zou de enige in zijn soort zijn in ons land. De bijenkorf is een perfecte nabootsing van een natuurlijke bijenzwerm.

De speciale hangbijenkorf bootst een echte zwerm na: "Een kunstenaar heeft voor ons bekeken wat de vorm is van zo'n natuurlijke zwerm. Hij heeft dan een eivormige bijenkorf gemaakt van stro", legt Hendrik Haers van de Bijenwerkgroep van Assenede uit. Die werkgroep is al een hele tijd bezig met een studie rond het natuurlijk houden van bijen. "We laten de bij eigenlijk gewoon zijn ding doen. De strokorf is daar ideaal voor want die heeft de natuurlijke vorm van een bijenzwerm."

We laten de bij gewoon de bij zijn, en de honing blijft gewoon in de korf

Hendrik Haers van de Bijenwerkgroep in Assenede

Duitsland

De leden van de Bijenwerkgroep trokken speciaal naar Duitsland om te leren hoe ze zo'n Weissenseifener Hängekorb, een hangkorf voor bijen, konden maken. "Het is een arbeidsintensief werk, we zijn er maanden aan bezig geweest", vertelt ook Toon Angeli van de Bijenwerkgroep. Van zodra de korf ophangt kunnen de bijen komen: "We hangen de nagebootste bijenzwerm op in statige bomen. We nodigen zo de bijen uit. Wilde bijen komen dan naar zo'n korf en gaan erin wonen."

De unieke korf is een nieuwe manier om wilde bijen te houden. Een onmiddellijk succes: "Na 4 dagen zat er al een wilde bijenzwerm in." De methode is wel anders dan de klassieke imkerij. Je kan geen honing halen uit zo'n korf: "Je kan de korf niet openen, dus de honing blijft er gewoon in. De bijen hebben dat nodig om te overwinteren. De korf is daarmee geen eigendom van een imker, de bijen zijn van de gemeenschap. Maar dat wil zeker niet zeggen dat de klassieke imkerij zal verdwijnen. Honing zal altijd gevraagd worden", zegt Haers.

De klassieke imkerij zal nooit verdwijnen want er zal altijd vraag zijn naar honing
Hendrik Haers van de Bijenwerkgroep in Assenede

Bijvriendelijke tuin

De unieke bijenkorf hangt in de tuin achter Bass'Cul, dat is het ontmoetingscentrum in Bassevelde. Die tuin is ingericht als bijvriendelijke plaats. Om dat te kunnen doen kreeg de Bijenwerkgroep bijna 2.000 euro van Regionaal Landschap Meetjesland. Er zijn bomen en bloemen aangeplant die de bijtjes aantrekken. "We snoeien bijvoorbeeld de haag ook wat later en wachten tot hij bloeit. En we zaaien bloemenrijke weides. We zijn gefocust op de leefomgeving van de bij."

De Bijenwerkgroep kreeg onlangs nog de landschapsprijs voor de korf van Regionaal Landschap Meetjesland. Iedereen kan de bijvriendelijke tuin in Bassevelde bezoeken en kan daar vooral ontdekken hoe bijen zich gedragen in hun natuurlijke habitat. Op langere termijn zullen er nog hangkorven bijkomen. Ook kinderen die in de tuin spelen hoeven zich geen zorgen te maken. "De korf hangt hoog genoeg."

kasto80

Meest gelezen