Radio 2

Twintiger fietst door België voor het goede doel: "En om te kijken welke impact corona had op de Belgen"

Ewout Goudsmedt vroeg zich af wat de impact van het coronavirus was op de gewone Belg. Daarom sprong hij op zijn fiets en doorkruist hij het hele land, op zoek naar verhalen. Momenteel toert hij door Limburg. Met zijn fietstocht zamelt Goudsmedt ook geld in voor het goede doel. "Overal word ik goed ontvangen", zegt hij op Radio 2 Limburg.

Met niet meer dan een slaapzak, wat kleren en een dagboek vertrok Ewout Goudsmedt in Moen, een deelgemeente van Zwevegem, in West-Vlaanderen. Van daaruit ging het richting Wallonië en zaterdag reed hij Limburg binnen, via Tongeren. Onderweg spreekt de jonge twintiger mensen aan om te kijken welke impact corona heeft gehad op hun leven. "Van de verhalen die ik hoor, maak ik een kort interview", zegt Goudsmedt. "Dat deel ik dan op Facebook en Instagram." 

Het coronavirus heeft ook op zijn leven een serieuze impact gehad. Tot voor de lockdown woonde Goudsmedt in Parijs, maar door het coronavirus moest hij noodgedwongen vroeger terugkeren dan verwacht. "Ik deed daar een stage en wilde nog een zomer blijven", vertelt hij. "Maar toen ging de grens plots dicht. Alles ging in lockdown en alle tijdelijke contracten werden geschrapt. En plots zat ik daar, op een appartementje zonder job. Mijn ouders zijn diezelfde avond nog in de auto gesprongen om me te komen halen en alles te verhuizen." 

Elke avond belt de jonge West-Vlaming aan bij mensen. "Ik vraag hen dan of ze een tent of logeerkamer hebben. En tot nu toe ben ik overal al heel goed ontvangen geweest. Het begint meestal met een tent en eindigt met een warme maaltijd en een fris pintje", lacht hij.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2020. All rights reserved.

Goudsmedt heeft ondertussen al meer dan 1.600 kilometers in de benen. Onderweg ontmoette hij al verschillende mensen en hoorde hij al wel wat verhalen. "Aan de brouwerij van La Chouffe heb ik bijvoorbeeld een meisje uit Pelt ontmoet. Zij studeerde en leefde op gespannen voet met haar mama. Tijdens de lockdown is dat thuis helemaal geëscaleerd. Nu is ze bij haar papa gaan wonen omdat het niet meer ging. Dat grijpt je dan wel aan, zeker omdat ik ook twee zussen heb die ook nog aan het studeren zijn. Het is een marathonblok geweest en als zoiets er dan nog bijkomt. Dat was echt wel een heftig verhaal."

Met zijn fietsttocht zamelt Goudsmedt ook geld in voor het goede doel. "Mensen kunnen doneren per kilometer die ik rijd of gewoon een bedrag storten uit sympathie. Dat geld gaat naar de vzw Remember. Zij helpen jongeren en jongvolwassen in psychologisch kwetsbare situaties."

Copyright 2020. All rights reserved.
Copyright 2020. All rights reserved.

Meest gelezen