Pixabay

Gentse app ziet mensen zonder mondmasker

Een Gents bedrijf heeft een app ontwikkeld die het mogelijk maakt om mensen die geen mondmasker dragen te herkennen. De applicatie dient om bedrijven of organisaties te helpen met controleren of we wel een mondmasker dragen. De app werkt met een camera en geeft een geluidssignaal als dat niet zo is.

Nu de maatregelen rond het dragen van een mondmasker verstrengd zijn lanceert het Gentse bedrijf ML6 een gratis applicatie die personen zonder mondmasker detecteert. Door middel van artificiële intelligentie kan de camera gezichten herkennen die geen mondmasker dragen. “Wanneer een persoon correct een mondmasker draagt, gebeurt er niets. Maar wanneer iemand de ruimte binnenkomt zonder mondmasker, zal een geluidssignaal de persoon hier attent op maken”, vertelt Juta Staes van ML6. “De applicatie is zeer gebruiksvriendelijk en is heel snel te installeren.

Mag dat wel?

Je passeert voorbij een camera, die herkent geen gezichten maar ziet alleen of je al dan niet een mondkapje draagt. Er worden geen beelden bewaard in de app. Het bedrijf stelt de code en bijbehorende instructies van app gratis ter beschikking. ML6 zegt wel dat bedrijven moeten nadenken over privacy, data en ethiek, voor ze met de app aan de slag gaan. 

Toepassingen

Volgens Juta Staes kan het systeem handig zijn voor op het openbaar vervoer of voor bedrijven met grote kantoorruimtes. Zo hoeven ze niemand in dienst te nemen om te controleren of mensen een mondmasker dragen. “Voor uitbaters, organisatoren en de verantwoordelijken die hierop moeten toezien, kan de applicatie een belangrijke ondersteuning bieden om ervoor te zorgen dat de regels zo goed mogelijk worden nageleefd”. 

kasto80

Meest gelezen