Het is definitief: de Bloemencorso van Sint-Gillis-Dendermonde gaat niet door

De organisatie van de Bloemencorso Sint-Gillis-Dendermonde heeft definitief besloten om de corso niet te laten doorgaan. Het is te moeilijk geworden met alle coronamaatregelen. "Het is niet meer haalbaar", zegt Dieter Mannaert van de organisatie.

In juni hadden de organisatoren van de Bloemencorso in Sint-Gillis-Dendermonde nog laten weten dat de corso zeker zou plaatsvinden. De vrijwilligers startten zelfs met de opbouw van 12 praalwagens. Maar nu er meer details zijn vrijgegeven over de veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus kan de bloemenparade niet meer doorgaan. "Een van de maatregelen is registratie van bezoekers, dat is absoluut niet haalbaar", legt Dieter Mannaert van de organisatie van de Bloemencorso uit.

Hoe kan je mensen registreren als iedereen in een dorp zoals Sint-Gillis-Dendermonde gewoon voor de deur gaat staan bij zo'n bloemenparade?

Organisator Dieter Mannaert van de Bloemencorso in Sint-Gillis

Hindernissen

" In juni hoopten we nog dat alles positief zou evolueren. Maar het ziet er niet naar uit dat de situatie zal verbeteren tegen september." Dus is er beslist om de parade ineens niet te laten doorgaan. De hindernissen stapelden zich op. "Naast de registratie van bezoekers moet iedereen ook kunnen blijven zitten. En er moeten ook aparte in -en uitgangen georganiseerd worden en een VIP-dorp mag ook niet", legt Mannaert uit.

En de bloemen?

De bloemen voor de praalwagens waren al besteld:  "Maar gelukkig hebben onze Nederlandse bloemenleveranciers veel begrip voor de situatie. De oplossing in dergelijke gevallen is altijd dat de bloembollen sowieso verkocht worden. Die gaan nu uit de grond", legt Mannaert uit. "De praalwagens die gemaakt zijn, zijn voor volgend jaar. Dat is geen verloren moeite." 

Het financiële plaatje valt al bij al nog mee: "We hebben op dit moment 5 à 6 weken aan de wagens gewerkt. Maar we hebben de bouwers van de wagens altijd gewaarschuwd dat het kan dat ze aan het werken zijn voor de parade van volgend jaar. De grote kosten die aan die wagens tot nu toe zijn gebeurd, zijn niet verloren."

De bloemencorso volgend jaar vindt normaal gezien plaats op 5 september 2021.

Meest gelezen