Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Honger in de wereld neemt toe, een trend die door de corona-pandemie nog dreigt te versnellen

Tegen 2030 moet honger de wereld uit zijn: dat was het doel dat de internationale gemeenschap zich vijf jaar geleden had gesteld. Maar die doelstelling zal niet worden gehaald, blijkt vandaag uit een VN-rapport. De honger in de wereld is de voorbije jaren juist toegenomen, en die trend dreigt zich in de toekomst door te zetten.   

690 miljoen mensen leden het voorbije jaar honger. Dat komt neer op  8,9 procent van de wereldbevolking. Het zijn ook 10 miljoen mensen méér dan in 2018, en 60 miljoen méér dan in 2014.

De cijfers staan in het jaarrapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De FAO stelde het jaarrapport op in samenwerking met het Internationaal Fonds voor de Ontwikkeling van de Landbouw (IFAD), Unicef (het Kinderfonds van de VN), het Wereldvoedselprogramma en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gevolgen door coronapandemie

Als de trend zich doorzet, zou het aantal mensen dat honger lijdt tegen 2030 kunnen oplopen tot 840 miljoen. Het doel dat de internationale gemeenschap zich had gesteld -honger tegen 2030 uit de wereld helpen- is dus verre van in zicht, integendeel. 

In de bovenstaande cijfers is dan nog niet eens rekening gehouden met de gevolgen die de corona-pandemie met zich meebrengt: massaal inkomensverlies, prijsstijgingen, een verstoorde voedselbevoorrading.

Als de door corona veroorzaakte recessie mee in kaart wordt genomen, dan schat het rapport dat er nog eens 83 tot 123 miljoen mensen extra honger zullen lijden. "En dat zijn eerder voorzichtige schattingen", zegt Thibault Meilland van de FAO. 

Ondervoeding

De VN-organisaties waarschuwen niet alleen voor acute honger of ondervoeding. Ze wijzen er ook op dat een toenemend aantal mensen zich geen of te weinig kwalitatieve, voedzame maaltijden kunnen veroorloven. Wereldwijd gaat het om 2 miljard mensen.

Wordt het criterium nog wat verfijnd, en een "voedzame" maaltijd vervangen door een "evenwichtige" maaltijd met voldoende groenten, fruit en vezels, dan kunnen zelfs 3 miljard mensen daar niet op rekenen. 

Zo'n gezond dieet kost gemiddeld vijf keer meer dan een dieet dat alleen voorziet in energiebehoeften, zegt Thibault Meilland van de FAO. Dat verklaart meteen waarom ook obesitas werelwijd toeneemt, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Meest gelezen