Videospeler inladen...

Bijna 100.000 jobstudenten minder aan de slag door coronacrisis

Door de coronacrisis zijn er deze zomer veel minder jobstudenten aan het werk. HR-bedrijf Randstad schat dat er bijna 100.000 studenten minder een baantje zullen hebben in vergelijking met vorige zomer.  Bij de VDAB zagen ze de vacatures voor vakantiewerk vorige maand bijna met een kwart dalen.

De paasvakantie was ronduit dramatisch voor studenten die wilden werken: studentenarbeid daalde toen met maar liefst 66 procent door de lockdown. Vooral in de horeca en in de toeristische sector liet de daling zich hard voelen.

Nu, 3 maanden later, is de situatie al minder dramatisch. Toch zijn er nog altijd veel minder werkstudenten aan de slag dan in een normale zomer. In de aanloop naar de zomer, vorige maand,  telde de VDAB bijna 40.000 minder vacatures voor studentenjobs in vergelijking met juni van vorig jaar, een daling van 23 procent.  

Het is vooral bij de uitzendkantoren dat ze die daling voelen.  Randstad schat dat er deze zomer 20 procent minder studenten aan het werk zullen zijn.  Dat zijn 93.000 studenten die deze zomer geen job zullen vinden.

2019 was een recordjaar voor studentenarbeid: vorig jaar werkten dus maar liefst 561.000 studenten. In Vlaanderen kwam dat neer op 9 op de 10 studenten.  Driekwart procent van de studenten doet dat tijdens de grote vakantie. Tegelijk werkt bijna twee op de drie studenten ook buiten de zomer.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen