Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Kosovaarse president Hashim Thaçi komt zich verantwoorden voor het VN-tribunaal in Den Haag

In Den Haag heeft president Thaçi van Kosovo uitleg gegeven aan de aanklagers van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Kosovo in 1999. Thaçi was toen een van de leiders van de Kosovaarse guerillagoep UCK en zou Serviërs hebben vermoord en gemarteld.

In juni had een aanklager van het VN-tribunaal in Den Haag aanklachten ingediend tegen president Thaçi en een voormalig parlementsvoorzitter van Kosovo. Die zouden zich tijdens de oorlog van 1998 en 1999 schuldig hebben gemaakt aan marteling, vervolging en moord op leden van de Servische minderheid in Kosovo. 

President Thaçi kwam zich vandaag persoonlijk verdedigen tijdens een gesprek met de aanklagers in Den Haag. Hij werd toegejuicht door enkele tientallen aanhangers en herhaalde dat hij onschuldig is en dat hij wil samenwerken met het tribunaal. Als er een formele aanklacht tegen hem wordt ingediend, zal hij aftreden als president.

Hashim Thaçi was tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van de toenmalige Servische provincie Kosovo een van de leiders van het UCK, het guerillaleger van de etnische Albanezen in Kosovo. Dat UCK heeft toen wandaden begaan tegen de Serviërs in Kosovo, maar er waren ook wreedheden van Servische milities tegen Albanese Kosovaren. De strijd werd uiteindelijk beslecht door een militaire interventie van de NAVO, waarna Kosovo zich kon afscheuren en onafhankelijk werd van Servië. Thaçi werd in 2016 verkozen tot president van Kosovo.

Meest gelezen