Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert.

Open VLD-voorzitter Lachaert: "Werken aan oplossing abortusdossier, maar Scud-raketten in de media helpen niet"

We hebben nog tot donderdag om samen aan tafel tot een oplossing te komen, zo zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert over de abortusdiscussie die momenteel de federale formatie doorkruist. De linkse en liberale partijen willen de abortuswet versoepelen, maar dat valt slecht bij onder meer CD&V en N-VA. Lachaert zegt dat hij dat begrijpt, maar hij kan de forse verklaringen van N-VA-voorzitter Bart De Wever daarover maar matig appreciëren.

"Ik begrijp dat het abortusdossier gevoelig ligt, maar dan moet je samen aan tafel zoeken naar een oplossing", zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in "De ochtend" op Radio 1. "We zijn daarnaar aan het kijken."

Lachaert heeft het over de versoepeling van de abortuswet die donderdag ter stemming voorligt in de Kamer. Zwangerschapsonderbreking in ons land zou volgens die tekst mogelijk worden tot de 18e week van de zwangerschap, nu is dat nog tot de 12e week. De linkse en liberale partijen zijn voor, de christendemocraten en N-VA en Vlaams Belang zijn tegen.

De discussie daarover doorkruiste voorbije week de gesprekken om federaal een "Arizona"-coalitie te vormen met de liberalen, christendemocraten, de SP.A en de N-VA. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens gaf eerder al aan dat een goedkeuring van de abortustekst bijzonder moeilijk zou zijn voor zijn partij. Maar dit weekend kreeg hij de verbale steun van zijn N-VA-collega Bart De Wever: "Als partijen op de groene knop drukken voor een wet die ik echt schandelijk vind, dan wordt het erg moeilijk om met diezelfde partijen de volgende dag te doen alsof er niks is gebeurd."

Deadline: donderdag

Lachaert kan die uitval duidelijk maar matig smaken. "We hebben vrij constructief gewerkt rond Arizona. Kabinetschefs schrijven bijna elke dag aan een tekst, die intussen is uitgegroeid tot een mini-regeerakkoord in twee talen. We moeten in discretie en in alle rust kunnen verderwerken. Daarom begrijp ik de verklaring van De Wever niet. Die doorbreekt die rust."

Liberalen zijn perfect in staat om daarover te praten met christendemocraten en zichzelf te overstijgen

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Niet dat hij de gevoeligheden niet snapt, zegt hij. "Maar liberalen zijn perfect in staat om daarover te praten met christendemocraten en zichzelf te overstijgen", klinkt het. "Scud-raketten in de media versturen, helpt niet. Ik hoop dat dit eenmalig blijft."

Lachaert stelt nog eens duidelijk dat er tegen donderdag aan de onderhandelingstafel een oplossing uit de bus moet komen voor de hele kwestie. "Daar zijn ook een aantal ideeën voor. Donderdag staat de stemming geagendeerd. Het is niet dat de liberalen dat per se willen, het kán gewoon niet anders. Er zijn gewoon geen proceduretruken meer."

Herbeluister hier het gesprek met Egbert Lachaert in "De ochtend" op Radio 1:

James Arthur Photography

Geen partijpolitiek spel

Op die stemming, zo geeft Lachaert wel aan, zijn de Open VLD-parlementsleden vrij om hun eigen keuze te maken over het voorstel. "Dat wil trouwens ook niet zeggen dat al onze parlementsleden voor dat voorstel zijn. Er zijn zowel bij ons als bij MR ook tegenstanders. De Wever probeert daar een partijpolitiek spel van te maken, terwijl dit over de individuele vrijheid van parlementsleden gaat. Een voorstel waar bijna twee jaar aan gewerkt is in het parlement moet ook een conclusie krijgen."

Er ligt nu heel veel op tafel om ons land door deze crisis te leiden. Om dat nu opzij te zetten voor dit thema? Dat zou de bevolking totaal niet begrijpen

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Of de tekst het zal halen? "Dat is een dubbeltje op zijn kant. Maar dit heeft niks te maken met de broodnodige sociaal-economische maatregelen die we moeten nemen. Ik nodig iedereen nu uit om dááraan te gaan werken en zich niet te verliezen in andere zaken."

Volgens hem zijn er aan de onderhandelingstafel gerust ook afspraken te maken over ethische kwesties als deze tussen conservatieve en vooruitstrevende partijen. "Maar er ligt nu heel veel op tafel om ons land door deze crisis te leiden. Daar is goed aan gewerkt. Om dat nu opzij te zetten voor dit thema? Dat zou de bevolking totaal niet begrijpen."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen