Buitenlandse Zaken verbiedt niet-essentiële reizen naar Zweden, de coronacijfers blijven stijgen

Buitenlandse Zaken verbiedt expliciet niet essentiële reizen naar Zweden, nadat daarover verwarring was ontstaan. Heel Zweden heeft gisteren de code rood gekregen, wat een reisverbod inhoudt. Het gemiddelde aantal besmettingen in België is voor de vijfde dag op rij licht gestegen. In juli zijn al verschillende dagen meer dan 100 besmettingen vastgesteld. Onrustwekkend, vindt viroloog Marc Van Ranst: "We mogen niet in slaap gewiegd worden, dit gaat de verkeerde kant uit."

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Buitenlandse Zaken bevestigt verbod voor reizen naar Zweden

Vliegtuigmaatschappij Brussels Airlines heeft expliciet verbod gekregen van Buitenlandse Zaken om reizigers naar Zweden te laten vertrekken. Gisteren kreeg heel Zweden de code rood, wat een reisverbod inhoudt, maar er was heel wat verwarring. Brussels Airlines liet vanmiddag verschillende mensen niet toe op een vlucht naar Zweden, maar gaf nadien aan dat het zich vergist had en dat de reizigers toch hadden kunnen vertrekken. Buitenlandse Zaken heeft de maatschappij nu laten weten dat niet-essentiële reizen niet toegelaten zijn. 

De lijst met reisadviezen van Buitenlandse Zaken wordt dag na dag aangepast en vanaf nu zullen de nieuwe richtlijnen iedere dag rond 16 uur gepubliceerd worden. 

Het aantal besmettingen stijgt opnieuw: hoe zorgwekkend is dat?

Het aantal besmettingen met het coronavirus gaat weer in stijgende lijn. Vijf dagen op rij werden hogere cijfers opgetekend. Volgens viroloog Marc Van Ranst gaat het snel de verkeerde kant op en moeten we ons zorgen maken. Ook andere wetenschappers waarschuwen. De epidemie is nog niet voorbij, we moeten waakzaam blijven. Maar hoe zit dat nu met die cijfers? En hoe hoog zijn ze in vergelijking met het hoogtepunt van de eerste golf?

Lees meer in dit artikel:

Meer coronadoden in Latijns-Amerika dan in Noord-Amerika

Het aantal slachtoffers van het coronavirus in Latijns-Amerika heeft dat in Canada en de Verenigde Staten overtroffen. Dat blijkt uit een telling van het Britse persagentschap Reuters.

Het virus heeft nochtans eerder toegeslagen in het noorden van het continent. Daar zijn intussen 143.847 doden opgeteld. De laatste maand is het virus evenwel sterk verspreid in Centraal- en Zuid-Amerika, vooral dan in Brazilië, Ecuador en Peru en nu ook Mexico. In totaal zijn er in Latijns-Amerika nu 144.600 mensen omgekomen door het virus.

Het meest getroffen land blijft wel de Verenigde Staten met 135.000 doden. Daarna volgt Brazilië met 72.000 doden. 

VS-staat Californië verscherpt opnieuw de coronamaatregelen

In de Amerikaanse staat Californië wordt de heropening na de coronamaatregelen deels teruggeschroefd. Gouverneur Gavin Newsom heeft bevolen dat bars en restaurants, gebedsplaatsen, sportzalen en kapsalons in een aantal districten in de staat opnieuw gesloten moeten worden. De gouverneur merkt op dat veel mensen "hun gezond verstand blijkbaar niet gebruiken". 

Californië was een van de eerste staten die getroffen werden door het coronavirus, maar de voorbije weken waren de maatregelen versoepeld. Ook in andere staten in de VS lijkt het virus opnieuw aan een opmars bezig. Veel experten hadden geklaagd dat de deelstaten de versoepeling van de maatregelen te snel hadden ingevoerd. Dat is onder meer ook het geval in Texas en Florida.

27 kinderen van speelpleinwerking in Mortsel twee weken in quarantaine

In Mortsel moeten 27 kinderen thuisblijven van de speelpleinwerking omdat er een coronabesmetting was. Een familielid van een kind dat deelnam testte positief op corona. Daarop besliste de organisatie om alle kinderen meteen naar huis te sturen. Ze moeten ook twee weken in quarantaine.

Lees meer in dit artikel: 

Tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht sterk gedaald

De tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht is sterk aan het dalen. Dat blijkt uit een analyse van werkgeversorganisatie VBO. Die telde in de week van 22 tot 27 juni ongeveer 222.000 tijdelijk werklozen, waarvan 187.000 op weekdagen en 35.000 op zaterdag. Hun aantal vertegenwoordigt ongeveer 7 procent van de totale loontrekkende werkgelegenheid in de privésector.

 In de eerste week van april stond de tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht op het hoogste peil in ons land, met zo'n 905.000 tijdelijk werklozen of bijna 30 procent van alle loontrekkenden uit de privésector. Einde mei waren het er nog 418.000 of 13 procent van alle loontrekkenden.

Huurdersplatform vraagt verlenging van verbod op uithuiszettingen

Het Vlaams Huurderplatform roept op om het verbod op uithuiszettingen te verlengen. Dat verbod loopt eind deze week af. "Daar waar eigenaars-bewoners kunnen rekenen op uitstel van afbetaling van hun lening, werden de private huurders in de kou gelaten", zegt het Huurdersplatform. Het verwacht heel wat uithuiszettingen omdat de inkomens van veel gezinnen zullen dalen, terwijl de huur even hoog blijft.

Vlaams minister van Wonen Diependaele is niet te vinden voor een verlenging van het verbod. "We stellen vast, ook via zowel vrederechters als deurwaarders, dat door dit verbod enerzijds de verhuurders gewrongen zitten, maar vooral anderzijds de problemen van huurders alleen maar groter worden. De opschorting nu verlengen, zou dus alleen maar uitstel zijn. We willen dit nu aanpakken, in plaats van het voor ons uit te schuiven."

Frans ziekenhuispersoneel krijgt loonsverhoging

In Frankrijk hebben de regering en de vakbonden in de zorgsector een deal goedgekeurd waardoor de salarissen van het ziekenhuispersoneel stijgen. De maatregel is een beloning voor hun rol in de bestrijding van de coronapandemie.

Voor de deal wordt jaarlijks 7,6 miljard euro extra vrijgemaakt. Zowat 1,5 miljoen ziekenhuiswerknemers krijgen een nettoloonsverhoging van 183 euro per maand, terwijl de loonschalen van sommige beroepsgroepen zoals verpleegkundigen worden aangepast.

President Emmanuel Macron beloofde in maart al dat hij met een groot plan zou komen om in ziekenhuizen te investeren en om zorgpersoneel te belonen eens de pandemie voorbij is.

Bijna 100.000 jobstudenten minder aan de slag door coronacrisis

Door de coronacrisis zijn er deze zomer veel minder jobstudenten aan het werk. HR-bedrijf Randstad schat dat er bijna 100.000 studenten minder een baantje zullen hebben in vergelijking met vorige zomer.  Bij de VDAB zagen ze de vacatures voor vakantiewerk vorige maand bijna met een kwart dalen.

Lees meer in dit artikel:

Minister De Crem: "Herinvoeren grenscontroles aan grens met Nederland is allerlaatste optie"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem heeft overleg gehad met zijn Nederlandse collega van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus over de aanpak van de coronacrisis in de grensstreek. In het geval van een nieuwe opstoot van het virus willen de twee landen zo uniform mogelijke maatregelen te nemen in de grensregio. Het herinvoeren van grenscontroles moet beschouwd worden als "de allerlaatste optie".

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen