Meer recreatie op, in en aan het water langs Scheldekaaien en Eilandje in Antwerpen

Het Antwerpse schepencollege heeft een plan goedgekeurd om het stadshavengebied verder te ontwikkelen. Waterbeleving moet daarbij een belangrijke rol spelen. Op die manier wordt de band tussen de stad en het water veel groter.
 

 

De stad Antwerpen wil haar inwoners en de toeristen meer naar het water brengen. Het is ooit anders geweest. Langs de Scheldekaaien had je een groot parkeerterrein, dat een ijzeren barrière was tussen de stad en de Schelde. Er zat weinig leven in en dat was tot voor enkele jaren ook zo op het Eilandje, het oude havengebied in het noorden. Daar is de jongste jaren sterk ingezet op woningbouw en horeca. Met het Museum aan de Stroom kreeg de buurt er een grote trekpleister bij.

Deze stad leefde met haar rug naar het water, we willen een stad die met het gezicht naar het water leeft
Bart De Wever, burgemeester

De heraanleg van de Scheldekaaien is nu al een tijdje bezig en je ziet alvast aan het zuidelijke deel dat veel mensen er naar het water trekken. Dat was vroeger niet het geval. Ter hoogte van het Steen wordt een nieuw cruiseponton gebouwd. "Wij proberen van een stad die met de rug naar het water leefde, een stad te maken die met het gezicht naar het water leeft", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Noordelijk zien we heel wat recreatie mogelijk aan het Eilandje, rond het MAS. We denken dan aan het Bonapartedok, het Willemdok en het Verbindingsdok. We zijn volop op zoek naar uitbaters die op een ponton een horecazaak willen starten. Die dokken worden amper of niet voor scheepvaart gebruikt, misschien kan je er in de toekomst wel zwemmen of kajakken. Aan het Kattendijkdok zullen rondvaarten vertrekken en woonboten zijn welkom in het Kempsch Dok. We zullen ook bijkomende investeringen doen op het vlak van veiligheid." De stad Antwerpen wil er de komende tien jaar allemaal werk van maken.

Meest gelezen