AFP or licensors

Opnieuw duizenden Bulgaren op straat om ontslag regering te eisen

Duizenden Bulgaren zijn voor de vierde avond op rij op straat gekomen om te protesteren tegen corruptie en om het ontslag van de conservatieve regering van premier Boiko Borissov te eisen.

In de hoofdstad Sofia kwamen meer dan 3.000 mensen samen voor de hoofdzetel van de regering, en riepen onder meer "maffia" en "ontslag". Ze blokkeerden ook het verkeer bij het parlement, maar er werden geen incidenten gemeld. Vrijdag braken nog rellen uit en werden achttien mensen opgepakt. Zondag kwamen ook in minstens tien andere steden honderden mensen op straat.

De manifestaties begonnen donderdag in Sofia, om te protesteren tegen huiszoekingen door het parket en gewapende politieagenten in het bureau van president Rumen Radev. Daar werden de burelen doorzocht van twee van zijn raadgevers, die in hun eigen woning werden gearresteerd. De socialistische oppositie, die de president in 2016 in het zadel hielp, zag dit als een oorlogsverklaring aan de president.

Radev laat zich zelf ook heel kritisch uit over de regering van Borissov. Hij noemde de premier zaterdag een "maffiafiguur" en riep hem op om ontslag te nemen. Zondag lanceerden de tegenstanders van de premier een online petitie om Borissovs ontslag te eisen.

Meest gelezen