Radio 2

Opruimwerken na hevige brand in schutterstoren Wetteren nog altijd bezig

In Wetteren zijn de opruimwerken van de brand in de bekende schutterstoren nog altijd bezig. Het voorbije weekend brak er brand uit in de beschermde toren. De toren bevatte asbest, dus moeten de daken van gebouwen in de buurt allemaal gereinigd worden. Die werken zullen nog zeker tot morgen duren.

"De werken zijn nog volop bezig. Het asbestvrij krijgen van de daken zal nog vandaag en morgen in beslag nemen", legt waarnemend burgemeester Dietbrand Van Durme (Eén) uit. "We gaan nog bekijken wat we moeten doen met de privétuinen in de buurt."

Reinigingswerken asbest

Veel bewoners konden niet in hun woning blijven door geurhinder en gevaar voor asbest. Vooral dat laatste is  gevaarlijk omdat asbest kankerverwekkend is. "We kunnen de bewoners van een aantal huizen dichtbij de brand nu nog niet adviseren om deuren en ramen open te zetten voor ventilatie. Zolang de reinigingswerken aan de daken om asbestdeeltjes weg te krijgen nog niet afgelopen zijn, zal dat niet kunnen." Maar de andere gezinnen zijn wel al terug naar huis mogen gaan.

Hopelijk kunnen de ramen morgen opnieuw open. De gezinnen die nog niet naar huis kunnen worden opgevangen bij familie of vrienden. Het treinverkeer aan het station vlakbij verloopt ook weer normaal.

Eerst moeten de handelszaken hier de coronacrisis zien te overbruggen, en dan deze brand

Danny Vlerick, eigenaar frituur in Wetteren

Horeca in de buurt

"Ik rook verbrande lucht en ik dacht al even dat het mijn broodjes in de oven waren die aangebrand waren", vertelt Danny Vlerick die een frituur vlakbij heeft. Hij zag het allemaal gebeuren: "Mijn klanten stonden plots buiten en toen zag ik de vlammen en aswolken boven de schutterstoren. Een heel hectische toestand. Je ziet ook enkel nog het geraamte." De zaak van Danny is gelukkig gespaard gebleven. "De wind lag gunstig voor mij. Er lag wel veel as op mijn terras, maar gelukkig bijna geen asbest."

"Vanaf woensdag zouden handelszaken terug mogen opengaan", zegt Danny nog. "Mijn echtgenote en ik gaan nog iets organiseren zoals een tombola om mensen die alles kwijt zijn, financieel een beetje te kunnen helpen."

kasto80

Meest gelezen