De nieuwe president Chan Santokhi. Foto: StarNieuws.

Parlement in Suriname kiest oppositieleider Santokhi tot president, huidig machthebber Bouterse riskeert de gevangenis

In het Zuid-Amerikaanse land Suriname heeft het parlement Chan Santokhi verkozen tot president. Zijn voorgangers en voormalig dictator Desi Bouterse verliest nu zijn onschendbaarheid en moet mogelijk naar de cel wegens schendingen van de mensenrechten.

De Progressieve Hervormingspartij van Chan Santokhi had eind mei de parlementsverkiezingen gewonnen en had een meerderheid verkregen. Omdat het parlement de president kiest, lag zijn verkiezing al vast. Santokhi heeft geen absolute meerderheid en zal regeren met drie andere partijen. Dat wordt niet eenvoudig, want Suriname zit in een diepe economische crisis. Het land had veel verwacht van nieuwe oliereserves, maar door de lage prijzen op de wereldmarkt, heeft dat niet veel soelaas opgeleverd.  (Lees verder onder de foto).

Voormalig dictator en president Desi Bouterse riskeert nu de gevangenis.

De aandacht gaat echter vooral naar Desi Bouterse, tot vandaag president en in de jaren 80 leider van een brutaal militair regime in de voormalige Nederlandse kolonie.

Bouterse is vorig jaar in Suriname veroordeeld tot 20 jaar cel wegens de brutale executie van 15 opposanten tijdens de Decembermoorden van 1982. Omdat hij president was, ontsnapte hij wegens onschendbaarheid aan die straf, maar dat is nu voorbij. Bouterse heeft wel beroep aangetekend tegen zijn veroordeling. 

In Nederland is Boutserse eerder al veroordeeld tot 11 jaar opsluiting wegens zijn betrokkenheid bij cocaïnesmokkel.

Dictator in de jaren 80

Bouterse was sinds 2010 twee keer verkozen tot president. Tussen 1980 en 1988 was hij echter dictator na een militaire staatsgreep. In '82 liet hij een aantal dissidenten oppakken, waarna die mensen verminkt en vermoord werden. 

Onder Bouterse waren de relaties met Nederland erg slecht. Dat land overwoog in de jaren 80 zelfs een militaire interventie om hem af te zetten, maar die operatie werd niet uitgevoerd. 

Bouterse had wel goede relaties met Cuba, Venezuela en China. Het is niet duidelijk of Suriname die koers nu zal aanhouden. De nieuwe president Chan Santokhi is alleszins altijd een forse tegenstander van Bouterse geweest.

Suriname werd in 1975 onafhankelijk van Nederland. Het land telt 575.000 inwoners en ligt tussen Guyana, Brazilië en Frans-Guyana. De bevolking is erg verscheiden met afstammelingen van zwarte slaven en ingeweken mensen met Chinese, Indische en Javaanse achtergrond.

Meest gelezen