Renovatie aan grootste landingsbaan van luchthaven Zaventem

Vanaf vandaag beginnen de werken aan de grootste landingsbaan van Brussels Airport, de 25R/07L. De laatste renovatie dateert van 24 jaar geleden. "De renovatie is noodzakelijk om de veiligheid tijdens het landen en opstijgen te garanderen," zegt Nathalie Pierard, woordvoerster van Brussels Airport.

Vandaag starten de renovatiewerken aan landingsbaan 25R/07L. Dat is de grootste en belangrijktse landingsbaan van de luchthaven van Zaventem. Om alles vlot te laten verlopen zal er 24 uur per dag en zeven dagen per week gewerkt worden. De werken zouden eind augustus klaar moeten zijn.

Renovatie van verharding en verlichting

"De bovenste asfaltlagen worden afgefreesd en opnieuw aangelegd over bijna heel de baan", zegt Nathalie Pierard. "Ook de afbakening en de bekabeling wordt volledig vernieuwd. Op plaatsen waar dit nog niet het geval is, wordt de bebakening vervangen door energiezuinige LED-verlichting."

Foto Brussels Airport

Baangebruik aanpassen

Om de werken te realiseren wordt de landingsbaan volledig afgesloten. Daardoor zal het baangebruik anders zijn dan in normale omstandigheden. "Luchtverkeersleider Skeye moet het nieuwe baangebruik bepalen aan de hand van verschillende parameters maar de veiligheid van het luchtverkeer krijgt de absolute prioriteit," zegt woordvoerster van Brussels Airport Nathalie Pierard.

Groot onderhoud

De renovatie verlengt de levensduur van de landingsbaan met minstens vijftien jaar. Brussels Airport gebruikt de gelegenheid ook om ondertussen nog andere werken uit te voeren. Zo worden ook de grasvelden hersteld en wordt de afwatering opnieuw aangelegd. 

Meest gelezen