Stad Leuven plaatst zonnepanelen op tien openbare gebouwen

In Leuven zijn de afgelopen week zonnepanelen geplaatst op de daken van kinderdagverblijf De Girafant en ontmoetingscentrum Genadedal. Het zijn de eerste twee daken uit een project van tien gebouwen, inwoners van Leuven kunnen mee investeren in de zonnepanelen.

Kinderdagverblijf De Girafant aan de Philipssite en ontmoetingscentrum Genadedal in Kessel-Lo zijn de eerste twee locaties die zonnepanelen hebben gekregen. Voor het einde van het jaar laat de stad Leuven er nog op 8 andere gebouwen plaatsen. De stad werkt hiervoor samen met Ecopower en ECoOB (EnergieCoöperatie Oost-Brabant), twee lokale energiecoöperaties.

Samenwerking tussen stad en inwoners

Het project wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen de stad en de inwoners. Door een aandeel van 250 euro te nemen in één van van beide burgercoöperaties kunnen inwoners investeren en deelnemen in dit project. "Wij roepen eigenaars van grote daken in Leuven op om hetzelfde te doen. Je hoeft zelf niet te investeren want de burgercoöperaties doen dat voor jou", zegt David Dessers, schepen van Klimaat. In totaal zal het hele project 650.000 euro kosten.

Besparing van 180 ton CO2

Als de zonnepanelen op de tien publieke gebouwen geïnstallerd zijn, bespaart dat tot 180 ton CO2. Daarnaast kunnen ze wel 740.000 kWh per jaar opleveren. "Dat is ongeveer het elektriciteitsverbruik van 200 Leuvense huishoudens," zegt Dessers. 

Tien publieke gebouwen

De stad Leuven wil het project realiseren tegen het einde van het jaar. Begin augustus komt er ook nog een installatie op het politiehuis aan de Philipssite. Dat wordt de grootste installatie, goed voor zo’n 250 kWp. Museum M, de Bib Leuven Tweebronnen en woonzorgcentrum Edouard Remy zullen onder andere nog volgen. In totaal krijgen tien publieke gebouwen een zonne-installatie op hun dak.

Meest gelezen