© VRT - Joost Joossen

Tom De Cock (ex-MNM-presentator) houdt interviewmarathon als alternatief voor de Boekenbeurs

Tom De Cock, nog maar net vertrokken bij radiozender MNM, zal begin november niet minder dan 300 schrijvers interviewen; de gesprekken zullen online te zien zijn op VRT NU. VRT en Boek.be hebben nog andere boekenplannen "om lezers te inspireren en in contact te brengen met auteurs". Want de Boekenbeurs in Antwerpen zoals we die kennen gaat dit jaar niet door wegens corona.

Het coronavirus heeft ook de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen genekt.  Een massa volk in een besloten ruimte bijeen brengen is in coronatijden uit den boze. Boekenorganisatie Boek.be en de VRT hebben wel een alternatief uitgedacht van 1 tot 11 november 2020. 

Boekenliefhebber Tom De Cock, tot voor kort presentator bij radiozender MNM, zal in Antwerpen niet minder dan 300 schrijvers interviewen uit de Vlaamse en de internationale boekenwereld. Het wordt een literaire interviewmarathon. Daarnaast trekt een reporter het land door om lezers en auteurs te ontmoeten, in boekhandels, bibs, scholen of culturele centra. Al die interviews worden via livestream uitgezonden op VRT NU. 

Tom De Cock: "De Boekenbeurs is voor meer dan 120.000 lezers – waaronder ikzelf – elk jaar dé plaats waar ze hun nieuwe literaire liefde leren kennen, leuke cadeaus vinden of kinderen laten kennismaken met het unieke plezier van het lezen. Dat kunnen we niet gewoon een jaartje overslaan. Ik ben dan ook oprecht blij en trots dat ik mijn schouders mee onder een waardig alternatief mag zetten."

Ik geef nu al toe dat ik niet van iedereen een boek gelezen zal hebben; ik ga uit van mijn nieuwsgierigheid als lezer

"Tussen 1 en 11 november ga ik vanuit Antwerp Expo, de heilige grond van de Boekenbeurs, zo'n 300 schrijvers interviewen, nieuw talent zowel als gevestigde waarden uit binnen- en buitenland," blikt Tom de Cock vooruit. Hoewel hij zelf een veellezer is geeft hij toe dat het een hele klus wordt: "Ik zal er stevig de pas moeten inzetten. En ik ga nu al open en bloot toegeven dat ik niet van al die schrijvers een boek gelezen zal hebben. Maar dat is ook niet nodig; ik zal mijn nieuwsgierigheid als lezer in de strijd werpen."

Ook de radio- en televisiezenders van de VRT hebben als alternatief voor de Boekenbeurs begin november extra aandacht "voor de kracht van boeken, de stem van lezers en de visie van auteurs". Zo willen de VRT en Boek.be "heel Vlaanderen aan het lezen krijgen en de auteurs, boekhandels, uitgeverijen en bij uitbreiding de hele boekensector een hart onder de riem steken." 

Lezers inspireren en in contact brengen met auteurs 

Olivier Goris, netmanager van Eén en Canvas, noemt de Boekenbeurs "onvervangbaar", maar zegt: "als VRT willen we in die week extra inzetten op alles wat met boeken te maken heeft. Met Eén en Canvas willen we het boek onder de aandacht brengen bij een breed publiek en auteurs een platform geven. En op VRT NU komt al het aanbod samen, aangevuld met de live captatie en de extra interviews." Jan Knudde, nethoofd van Radio 1, kondigt aan dat er in de herfstvakantie elke dag een "boekenfeest" komt, van 9 uur tot 12 uur, met presentatoren Friedl' Lesage, Ruth Joos, Lieven Van Gils, Annelies Moons, Koen Fillet en Lieven Vandenhaute.

Op het VRT-boekenplatform LangZullenWeLezen komt er deze herfst een podcast over literaire debutanten, dat zijn schrijvers die hun eerste boek uitgeven.

Boek.be, de koepel van zo'n 400 uitgevers en boekverkopers die de Boekenbeurs organiseert, is tevreden met het online alternatief. Vé Bobelyn: “Ik ben heel trots op deze sterke samenwerking met de VRT. Het is een straf project geworden waarmee we auteurs en boekenliefhebbers verbinden op diverse manieren. En volgend jaar nodigen we iedereen opnieuw graag uit in Antwerpen voor een groots boekenfeest!"

De coronacrisis is een streep door de rekening van de boekensector. Vorige week is daarom een actieplan voorgesteld, met extra boekencheques en een nieuwe Vlaamse literatuurprijs.

Meest gelezen