Nicolas Economou/NurPhoto

Turkije zal mozaïeken in Hagia Sophia enkel bedekken tijdens gebedsdiensten, toegang blijft vrij

De beroemde mozaïeken en schilderingen in de Hagia Sophia in de Turkse stad Istanbul zullen zichtbaar blijven voor het grote publiek. Volgens een woordvoerder van de regeringspartij AKP zullen afbeeldingen enkel bedekt worden tijdens islamitische gebedsdiensten.

Eerder deze week had het Hooggerechtshof in Turkije geoordeeld dat de wereldberoemde basiliek Hagia Sophia of Aya Sofya in Istanbul opnieuw een moskee mocht worden. De islamistische president Tayyip Erdogan ondertekende daarop meteen een decreet waardoor het gebouw van een museum een moskee werd.

Dat heeft tot veel verontwaardiging geleid in de christelijke wereld, maar ook bij cultuurminnaars overal ter wereld. Onder meer de VN-cultuurorganisatie Unesco had zich bezorgd getoond over de imposante mozaïeken in de Hagia Sophia. Tijdens de Ottomaanse periode waren die overpleisterd omdat de islam geen afbeeldingen toelaat in gebedshuizen.

Volgens Omer Celik, de woordvoerder van de AK-partij van president Erdogan moeten  mensen zich geen zorgen maken. Volgens hem zullen de afbeeldingen enkel bedekt worden met gordijnen en lasers tijdens islamitische gebedsdiensten. Op andere ogenblikken zouden die zichtbaar blijven voor alle bezoekers -ook niet-moslims en buitenlanders- en die zouden bovendien gratis naar binnen mogen.

Monument voor de "Heilige Wijsheid"

De AKP-woordvoerder Celik had ook een sneer naar paus Franciscus die zich "gekwetst had gevoeld" door de omvorming tot een moskee. Celik wees erop dat katholieke kruisvaarders tijdens de bezetting van Constantinopel tussen 1204 en 1261 de Hagia Sophia hebben geplunderd. De kruisvaarders waren toen ook gericht tegen joden en moslims, maar ook tegen de orthodoxe christenen van het Byzantijnse rijk. (Lees verder onder de foto).

De Hagia Sophia (Grieks voor "heilige wijsheid") werd omstreeks 537 na Christus gebouwd door de Byzantijnse of Oost-Romeinse keizer Justinianus I en was eeuwenlang de grootste christelijke kerk ter wereld. 

Na de verovering van Constantinopel door de Ottomaanse Turken in 1453 werd de basiliek omgevormd tot een moskee. In 1934 maakte de modernistische Turkse president Mustafa Kemal "Atatürk" er bij decreet een neutraal museum van "als geschenk aan de wereld". Het beleid van de huidige president Erdogan is erop gericht om die seculiere republiek van Atatürk geleidelijk af te bouwen. 

Meest gelezen