Professor biostatistiek UHasselt over terugkeer vakantiegangers: "Hou rekening met een heropflakkering van het virus"

Mensen die terugkeren uit het buitenland kunnen het coronavirus weer doen opflakkeren. "We hebben nu meer middelen, maar we moeten echt voorbereid zijn op een heropflakkering", zegt professor Geert Molenberghs op Radio 2 Limburg. Het aantal coronabesmettingen is voor de vijfde dag op rij licht gestegen. Dat zijn er nu gemiddeld 90 per dag.

Een groep mensen die vaak naar het buitenland reizen zijn Belgen met een dubbele nationaliteit. De afgelopen weken zijn zo’n 45.000 Turkse Belgen naar Turkije afgereisd. Dat kan door die dubbele nationaliteit. En dat kan zo zijn invloed hebben op een heropflakkering van het virus, zegt Geert Molenberghs, professor biostatistiek aan de Universiteit Hasselt en KU Leuven: “Dan moeten we niet alleen rekening houden met de epidemiologische situatie in ons land, maar ook in Turkije. Het is een plaats waar de epidemie hoger woedt, dus we gaan zeer voorzichtig moeten omgaan met die terugkeer en die goed moeten monitoren. Als mensen van buiten Europa komen, buiten de Schengenzone, is het dubbel en dik aangewezen om mensen in quarantaine te plaatsen” 

Bouwverlof

Ook aan het begin van het bouwverlof waarschuwt Molenberghs voor een tweede golf: “We weten nu dat in februari en maart de introductie van het virus gebeurd is met terugkerende reizigers. Toen hadden we het niet verwacht, nu verwachten we het wel. We weten nu beter op welke plaatsen er meer opnames en besmettingen zijn. We hebben dus meer middelen om het op te volgen, en we moeten er echt op voorbereid zijn."

Met mondmaskers worden mensen visueel eraan herinnerd dat het virus niet weg is
Geert Molenberghs, professor biostatistiek Universiteit Hasselt en KU Leuven

Het dragen van een mondmasker zorgt ervoor dat de verspreiding van het virus naar beneden gaat “’Het is niet iets wat op z’n eentje de epidemie gaat stoppen, we hebben ook wel andere dingen nodig, maar het helpt. En het draagt ook bij aan de psychologie, want mensen worden op die manier er visueel aan herinnerd dat het virus niet weg is. En ook al zitten we in een comfortabele situatie ten opzichte van andere delen van de wereld, een mondmasker herinnert er ons aan dat we voorzichtig moeten blijven.”

Wanneer het weer verandert en we terug meer gaan binnen zitten, dan zijn heropflakkeringen mogelijk

De kans voor een tweede voorspelde golf voor het najaar is nog altijd groot: “Wanneer het weer verandert en we terug meer gaan binnen zitten, dan zijn heropflakkeringen mogelijk", gaat Molenberghs verder. "Maar we hopen dat het daarbij blijft. Het is niet realistisch om te geloven dat we zelfs geen lokale problemen gaan hebben. Maar laten we optimistisch zijn en hopen met wat we nu weten, het nooit meer zo hard gaat zijn als in maart, april en mei.”

Meest gelezen