2020 Marc Gorremans(BE)

Winkelen over de Nederlandse grens: "De Belgen herken je aan hun mondmasker"

In Nederland moet je geen mondmasker dragen wanneer je gaat winkelen. Bij ons in België moet dat sinds dit weekend wel. Toch droegen de meeste Belgen die net over de grens gingen winkelen een mondmasker, ook al is het daar dus niet verplicht.
 

 

Het geeft toch een veiliger gevoel

Mondmaskers in de winkels, sinds dit weekend is het een vertrouwd beeld in onze winkels. Tegenstanders lieten vorige week wel eens horen dat ze dan wel in Nederland zouden gaan winkelen, waar het niet verplicht is. Daar rekenen ze erop dat mensen voldoende afstand houden. Ze worden er trouwens "mondkapjes" genoemd. Toch konden wij vaststellen dat heel wat mensen uit onze provincie die gingen winkelen in Putte-Woensdrecht, net over de grens, er ook een mondmasker droegen. "Heel wat mensen voelen zich op die manier toch veiliger", horen we. "Eigenlijk zou het overal verplicht moeten zijn. Wij komen net van Frankrijk en daar is dat zo. Je ziet het er onder meer in de winkels en op de openbare markten. Het zou beter Europees geregeld worden maar het is nu niet zo. Dan moeten we er maar mee leren omgaan zoals het is."

Als je ze niet juist draagt, heeft het geen zin

Hier en daar klinken er ook andere stemmen. "Mij zien ze niet meer in een Belgische winkel", zegt een man. Een verpleegster die werkt op de dienst intensieve zorg van een ziekenhuis in de provincie Antwerpen vult aan: "Het geeft een vals gevoel van veiligheid. Mensen komen daardoor soms veel te dicht, waardoor de afstandsregels niet meer worden gerespecteerd. Je moet ze ook juist dragen, anders heeft het geen zin."

Meest gelezen