77-jarige bewoner van "nazihuis" in Keerbergen krijgt 1 jaar cel en boete

Een 77-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar effectief, omdat hij zijn huis versierd had met nazisymbolen. Volgens de rechter staat het vast dat de feiten negationistisch zijn en aanzetten tot haat en geweld tegen de joodse gemeenschap.

Hakenkruisen, een bord met daarop "Het Adelaarsnest", in grote letters "SS": het huis van de 77-jarige man in Keerbergen hangt vol met ondubbelzinnige nazisymbolen. In zijn tuin hangen ook pamfletten met antisemitische boodschappen en in zijn voortuin bracht de man eerder al een Hitlergroet uit. 

In februari vorig jaar startte het parket van Leuven een gerechtelijk onderzoek naar de man, na een klacht van gelijkekansencentrum Unia. Het is ook niet de eerste keer dat er klacht werd ingediend tegen de man, een eerdere klacht uit 2014 werd geseponeerd omdat er "geen strafbare feiten konden worden aangetoond". 

De rechter in Leuven heeft de man nu veroordeeld omdat hij de negationismewet overtreden heeft en aangezet heeft tot haat en geweld tegen de joodse gemeenschap. In een uitgebreid en bijzonder goed gemotiveerd vonnis achtte de rechtbank beide tenlasteleggingen bewezen. "De goedkeuring van de genocide is aangetoond door het opsporingsonderzoek", stelde de rechter. "Vanuit maatschappelijk oogpunt moeten we de beklaagde een halt toeroepen."

Vanuit maatschappelijk oogpunt moeten we de beklaagde een halt toeroepen

De rechtbank volgde de vordering van het openbaar ministerie en sprak de maximumstraf van een jaar cel uit. Het gaat om een effectieve gevangenisstraf, ondanks de gevorderde leeftijd van B. en zijn blanco strafregister. De man kreeg ook een boete van 800 euro.

Unia, dat zich burgerlijke partij had gesteld, kreeg een schadevergoeding van 500 euro. De man moet ook de symbolen aan zijn huis verwijderen. Els Keytsman, directeur van Unia, is tevreden met de uitspraak: "Vooral het feit dat hij alles moet verwijderen is belangrijk voor ons. Alles wat hij deed, kon door iedereen gezien worden. Het was volledig openbaar, waar hij zijn voorliefde voor Hitler en het naziregime niet onder stoelen of banken stak."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen