© OPENDOEK

Coronaveilig theater: naar verhalen luisteren op een bankje

OPENDOEK, de koepel van het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel, lanceert vandaag ‘Het bankje’, een podcast die in coronatijden theater tot bij het publiek brengt. Meer dan 100 amateurkunstenaars werkten mee aan deze podcast die bestaat uit 20 dialogen. De verhalen zijn tot 31 augustus via een QR-code te beluisteren op bankjes in meer dan 60 steden en gemeenten.

Het amateurtheater toont veerkracht in tijden van corona. Ook deze sector werd door het virus grotendeels op non-actief gezet. Nadat op 8 juni de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen zette voor kleinschalige culturele activiteiten, was dat ook het signaal voor OPENDOEK, de koepel van het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel, en heel wat amateurkunstenaars om creatief aan de slag te gaan.

Net zoals in het theater: pakkende levensdialogen die mensen kunnen beroeren, waarin mensen zich kunnen herkennen maar nu op een bankje.”  

Joke Quaghebeur, directeur OPENDOEK

Het resultaat is het podcastproject ‘Het bankje’, naar een idee van auteur Wim Chielens. Het uitgangspunt is eenvoudig: je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje in één van de deelnemende steden en gemeenten, je scant een QR-code met je smartphone en je kan luisteren naar de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit.

Luister naar een fragment uit ‘De man van glas (1)’, een filosofische ontmoeting tussen een jonge vrouw, een bijzondere man en een vogeltje. Ze voeren  een poëtisch gesprek over de vergankelijkheid van het leven. De tekst is van Hanneke van de Kerkhof. Stemmen: Valerie Wynants en Bernard Vanoverberghe.

Samenwerking tussen verschillende kunstdisciplines

Om dit zomerse coronaproof theaterproject te verwezenlijken, werden verschillende disciplines uit de amateurkunsten samen gebracht: theatermakers en -acteurs, schrijvers en visueel-grafische vormgevers. Op één maand tijd hebben meer dan 100 amateurkunstenaars uit heel Vlaanderen en Brussel 20 luisterverhalen geschreven, ingespeeld en visueel verbeeld.

De 20-jarige Anisa El Margai, een studente vrije grafiek aan het KASK, maakte het beeld voor ‘De man van glas’.

Lees verder onder de foto

© OPENDOEK - Anisa El Margai

De podcast is te beluisteren van 15 juli tot 31 augustus in de deelnemende steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende verhalen, de auteurs, de stemacteurs, de visueel-grafische vormgevers en de deelnemende steden en gemeenten.

Meest gelezen