Aalter kan 10 miljoen liter regenwater opvangen, "Geven mensen hun woonrust terug"

Aalter heeft een waterbufferbekken van anderhalve hectare aangelegd, vlak bij het op- en afrittencomplex E40. Het nieuwe waterbekken kan tot 10 miljoen liter regenwater opvangen en moet er samen met de twee bufferbekkens op het afrittencomplex voor zorgen dat Aalter nooit meer onder water komt te staan. “We geven de mensen op die manier hun woonrust terug."

De inwoners van Aalter die in het centrum,  in de Lostraat en het Loveld, wonen hadden geregeld te maken met wateroverlast. Met de aanleg van het op- en afrittencomplex van de E 40 werden al twee waterbufferbekkens aangelegd om overlast te vermijden. Daar komt nu een derde bufferbekken bij en dat kan tot 10 miljoen liter regenwater opvangen. 

Waarnemend burgemeester Patrick Hoste is blij dat hij de inwoners hun 'woonrust' kan terug geven: "dat doet mij plezier, het idee van "als het regent het zal toch niet weer van dat zijn", dat is gedaan".

Nu drie waterbuffers

Aalter heeft nu drie waterbufferbekkens. Wegen en Verkeer had bij de aanleg van het op- en afrittencomplex ook al twee bekkens aangelegd, goed voor 5000 kubieke meter regenwateropvang, dat is 5 miljoen liter. Dat was nodig omdat er door de snelweg veel verharding is waardoor het water direct in de sloten terecht komt als het regent op het beton. Dat water wordt onmiddellijk opgevangen in de bekkens tussen de op- en afritten. 

De gemeente kan nu met het derde nieuwe bekken meer water laten infiltreren dan vroeger. "Aalter onder water, dat zou niet meer mogen gebeuren," stelt Patrick Hoste. 

kasto80

Meest gelezen