Antwerpse advocate vreest voor haar job omdat ze panische angst heeft voor mensen met een mondmasker

Een Antwerpse advocate is helemaal ingestort toen ze eind vorige week te horen kreeg dat mondmaskers voortaan ook verplicht zijn in gerechtsgebouwen.
Door een posttraumatisch stresssyndroom krijgt ze paniekaanvallen als ze veel mensen met een mondmasker samen ziet. Als er in september weer veel volk zal rondlopen in en rond de rechtszalen en het dragen van een mondkapje nog altijd verplicht is, dan vreest de advocate voor haar job. Ze deed haar verhaal in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen.

"Het heeft een tijdje geduurd voor ik de oorzaak van mijn panische angst voor mensen met een mondmasker gevonden had", vertelt Catherine. "Ik heb het vooral bij mannen die een mondmakser op hebben en kwam er zo achter dat het te maken heeft met het feit dat ik een heel aantal jaren geleden slachtoffer ben geworden van seksueel misbruik. Ik ben de man die me dat heeft aangedaan nog verschillende keren tegengekomen. Ik dacht dat ik het ondertussen verwerkt had, maar dat blijkt nu van niet. Ik heb mezelf onbewust geleerd om mensen meteen te scannen en zo te checken of de man die mij misbruikt heeft al dan niet in mijn buurt is. Bij mensen die een mondkapje aan hebben, lukt dat scannen niet. Daardoor sla ik in paniek als ik meer dan twee mensen zie met een mondmasker op.

Toen ik vernam dat je ook in gerechtsgebouwen verplicht bent om een mondmasker te dragen, ben ik volledig ingestort. Ik kan echt geen massa mensen met een mondmasker aan en vrees nu voor mijn job.

"Ik heb geen idee of ik tegen september van mijn probleem af ben", vertelt Catherine verder. "Dat trauma verdwijnt niet zomaar en ik zit er bovendien al heel lang mee. "Voorlopig lukt het nog voor mij wat het aantal mensen in het gerechtsgebouw betreft, maar in september wordt het daar veel drukker. Ik zal dan niet in staat zijn om mijn job als advocate uit te oefenen."

Catherine beseft ondertussen heel goed dat de overheid de regels niet gaat aanpassen omdat zij er een ernstig probleem mee heeft. Het enige waar ze zich momenteel aan kan optrekken is het begrip dat ze krijgt nu ze met haar verhaal naar buiten komt. "Het doet op een of andere manier deugd om het probleem te benoemen", besluit Catherine, "maar op dit moment is de nabije toekomst voor mij uitzichtloos."

Meest gelezen