AFP or licensors

Azerbeidzjaanse generaal en vijf officieren komen om bij gevechten in grensregio tussen Armenië en Azerbeidzjan

In Tovuz, ten noorde van de betwiste regio Nagorno-Karabach zijn hevige gevechten aan de gang tussen het Azerbeidzjaanse en het Armeense leger. Volgens Azerbeidzjan zijn daarbij zeker één generaal en vijf officieren omgekomen. Het Azerbeidzjaanse leger claimt ook een overwinning op honderden Armeense troepen. Volgens Armenië is er sprake van twee dode officieren en verschillende gewonden.

De gevechten in de regio zijn al drie dagen aan de gang en situeren zich vooral nabij Tovuz, een stad in Azerbeidzjan die grenst aan de Noord-Armeense provincie Tavush. Een woordvoerder van het Armeense ministerie van Defensie zegt dat de gevechten hevig zijn en dat er tanks, artillerie en drones worden ingezet.

Volgens Azerbeidzjan zijn er bij de gevechten in totaal al elf doden gevallen waaronder een generaal en vijf officieren. Armenië spreekt van twee overleden officieren, verschillende gewonden en burgerslachtoffers. De Azerbeidzjaanse minister van Defensie bevestigt het overlijden van een 76-jarige man in Agdam, een dorp in Nagorno-Karabach.

De Armeense politieke en militaire leiding zal de volledige verantwoordelijkheid voor deze aanval dragen

Beide landen geven elkaar de schuld van de recente ontwikkelingen in de grensstreek. Het Azerbeidzjaanse leger zegt een overwinning te hebben behaald tegen honderden Armeense troepen. Armenië beschuldigt Azerbeidzjan van "het gebruik van wapens en artillerie in een aanval gericht op het veroveren van Armeens grondgebied". In een interview zegt de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev dat de Armeense politieke en militaire leiding de volledige verantwoordelijkheid voor deze aanval zal dragen.

De gevechten in de regio gaan er hevig aan toe.

Lange periode van onrust

Het zijn niet de eerste gevechten in Nagorno–Karabach. De grensregio heeft een lange geschiedenis van conflicten. De regio is officieel Azerbeidzjaans grondgebied, maar er wonen veel Armeniërs die in opstand komen tegen Azerbeidzjan. Deze opstanden zijn vooral gericht op de onafhankelijkheid van de regio en kunnen rekenen op Armeense steun.

In 1988 brak er een oorlog uit waarbij Armenië de opstandelingen openlijk steunde. Azerbeidzjan werd met wapens en troepen gesteund door Turkije. Naar schatting 25.000 mensen lieten het leven bij deze oorlog. Beide landen maakten zich ook schuldig aan etnische zuiveringen.

Op 2 september 1991 heeft de regio zichzelf onafhankelijk verklaard om zich vervolgens in 1994 af te scheuren van Azerbeidzjan en een onafhankelijke republiek "Artsach" te worden. Deze republiek is internationaal niet erkend. Het grondgebied wordt aanzien als een Armeense provincie. De onderhandelingen tussen beide landen lopen al langere tijd zonder succes.

Rusland roept op tot kalmte

Intussen heeft ook Rusland, een bondgenoot van Armenië, opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de regio. "We zijn erg bezorgd over de uitwisseling van schoten aan de grenzen tussen Armenië en Azerbeidzjan", aldus Dmitri Peskov, woordvoerder van de Russische president.

De opflakkering van het geweld kan volgens Rusland schadelijk zijn voor heel de Kaukasus, volgens Peskov is Moskou bereid om te bemiddelen. Turkije, de bondgenoot van Azerbeidzjan, spreekt dreigende taal: De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu liet verstaan dat "Azerbeidzjan niet alleen staat en dat de Armeense houding onaanvaardbaar is."

Meest gelezen