Bij 2e coronagolf gaat AZ Damiaan in Oostende niet meer op slot

Als er een 2e coronagolf komt, dan gaat het AZ Damiaan in Oostende niet meer op slot. Dat betekent dat operaties en andere afspraken gewoon doorgaan.

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

De impact op de ziekenhuizen was groot tijdens de 1ste golf van de coronacrisis in ons land. Je kon er alleen nog terecht voor dringende, levensbedreigende zaken. Of als je besmet was met het coronavirus en dringend hulp nodig had.

Ook andere ziekenhuizen in West-Vlaanderen willen blijven verder functioneren tijdens een 2e golf. Dat bevestigen het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper, het AZ Zeno in Knokke-Heist, het AZ Delta in Roeselare, Menen en Torhout en het AZ Damiaan in Oostende aan de redactie van Radio 2 West-Vlaanderen. Enkel als het écht nodig is, dan gaan de ziekenhuizen stukje per stukje sluiten. “Maar we proberen dus zolang mogelijk "normaal" te werken”, zegt hoofdarts van het AZ Damiaan Sabine Gerniers. “We zijn nu wel voorbereid. We hebben door de 1ste golf veel ervaring opgedaan en veel geleerd. We hopen dat de impact minder is natuurlijk. Want de werking van het ziekenhuis is toen fel verstoord geweest. We hopen vooral dat de 2e golf minder lang en minder hevig is. COVID-19 heeft nu zijn plaats gekregen in de werking."

Mentale begeleiding

Het waren zware maanden voor het ziekenhuispersoneel. “We hebben nu gelukkig eventjes tijd om op adem te komen. De ploeg is zeer flexibel en professioneel. Ze zijn nu ook heel goed opgeleid voor het opvangen van coronapatiënten. We hebben ons personeel al tijdens de 1e golf mentaal goed proberen te begeleiden. We denken dat we daardoor nu beter gewapend zijn voor een 2e golf”, besluit Gerniers.

Meest gelezen