Board 'n breakfast

Brugse B&B-uitbater in Frankrijk: "Ik heb schrik voor een tweede lockdown, want het gaat er hier heel los aan toe"

Anton Desmedt baat al 10 jaar een B&B uit in Frankrijk, maar heeft schrik voor een tweede lockdown. Want na de eerste strenge lockdown in Frankrijk, gaat het er nu heel los aan toe, zegt hij. "Mensen geven handen, in de supermarkten is er weinig afstand en ze dragen nauwelijks mondmaskers", zegt Desmedt.

Anton Desmedt vertrok 10 jaar geleden vanuit Brugge naar de badplaats Labenne Océan in het Zuidwesten van Frankrijk. Radio 2 West-Vlaanderen wuifde Desmedt en zijn vriendin toen uit. Sindsdien is er veel veranderd voor hem. "We staan met onze "Board 'n Breakfast" verder dan verwacht. We hebben bijna elk jaar kunnen uitbreiden: meer kamers, een extra huis en zelfs 2 kindjes erbij", lacht Desmedt.

Door de strenge lockdown in Frankrijk verloren ze 6 weken inkomsten. "We zijn pas halverwege mei opengegaan. De paasvakantie zijn we dus kwijt. Die is nochtans erg belangrijk voor ons. Maar Frankrijk heeft toch wat staatssteun gegeven." Desmedt hoopt meer dan anders inkomsten uit het najaar te halen. "Ons hoofdseizoen gaat goed zijn, maar het najaar hopen we te verlengen. Tot in de kerstvakantie is het zeewater hier nog 3 keer zo warm als in België."

Ze werken nu op een andere manier in de "Board 'n Breakfast". "We passen ons aan en dat lukt. Deze zomer hebben we besloten om 4 aparte ruimtes te creëren. Vroeger was die ruimte gemeenschappelijk. Iedereen heeft nu zijn eigen sanitair en een keukentje. We koken ook maar 1 keer per week voor iedereen samen. Gisteren hadden we een pizza-avond. Mondmaskers gebruiken we niet op het terrein, want we hebben een tuin van 1.000 vierkante meter. In ons zwembad gooi ik een extra blokje chloor."

Losse sfeer

Desmedt heeft schrik voor een tweede lockdown. "De lockdown was hier veel strenger. Ik heb hier zelfs een boete van 135 euro gehad, omdat ik even de duinen overstak om naar de zee te kijken. Maar nu is het hier veel losser. De Belgen schrikken ervan. Mensen geven handen, in de supermarkten is er weinig afstand en ze dragen nauwelijks nog mondmaskers. Ik snap de Belgische regel van de verplichte mondmaskers in supermarkten volledig. Ik draag het hier nu ook niet."

Meest gelezen