Radio 2

Ga eens een weekje "bushcraften" in Lommel: konijnen villen, vuur maken en een slaapplaats bouwen

Looienaar Brecht Steenwegen van Outdoorschool organiseert deze zomer een 6-daagse 'bushcrafting' in natuurgebied Pijnven in Lommel. Deelnemers leren er om op primitieve manieren weer dichter bij de natuur te komen. Zo maken ze zelf vuur en leren ze met een mes omgaan. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Het heeft wel meerdere invullingen maar volgens Brecht Steenwegen is bushcraft "de kunst der natuurtechnieken".  Van deze kunst laat hij in Pijnven deze week een tiental mensen proeven. "Deelnemers leren er alles over wat met leven in het wild te maken heeft", vertelt Steenwegen. "Zo leren ze er op verschillende manieren vuur maken, natuurlijke onderdaken bouwen en een mes gebruiken. Aan de hand van primitieve technieken gaan ze dan het leven in een bos zo comfortabel mogelijk maken. De deelnemers krijgen vandaag ook de kans om een konijn te villen en alles van het dier te gebruiken. Maar dat is een vrije keuze, die iedereen voor zichzelf moet maken."

Connectie met de natuur

Er worden wel grenzen verlegd door de mensen die eraan willen deelnemen maar er zit een gedachtegang achter. "Iedereen heeft een onderliggende connectie met de natuur, en dit is een goede plek en manier om deze te vinden" zegt Brecht. "Het is eens kans voor de mensen om te herbronnen en tot rust te komen."

We maakten messen van steen en kledij van gevilde herten

Brecht Steenwegen, Outdoorschool

Minder is meer, dat is het motto waar Brecht veel waarde aan hecht. Hij trok in het verleden overigens voor 10 dagen naar Zweden met een aantal vrienden om er op een primitieve manier te leven. "De bedoeling was om niets van buitenaf te gebruiken. We maakten op onze tocht messen van steen en kledij van gevilde herten. Mijn vrienden en ik leefden er dus volledig in en van de natuur", vertelt de bushcrafter. "Het niveau van bushcraften was daar iets hoger maar hier is het ook al redelijk gevorderd".

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen