Videospeler inladen...

Franse president Macron kondigt herstelplan van 100 miljard euro aan op nationale feestdag

De Franse president Emmanuel Macron kondigt een economisch herstelplan van "ten minste 100 miljard euro" aan, naast de 460 miljard die al zijn vastgelegd in maatregelen en steun voor de economie sinds het begin van de corona-epidemie. Dat heeft Macron gezegd tijdens een zeldzaam televisie-interview. De Fransen vieren vandaag "le 14 juillet", ofwel de nationale feestdag, maar het werd een beperkte editie door de coronamaatregelen. De ceremonie werd een eerbetoon aan de hulpverleners. 

"We zetten met dit herstelplan, naast het reeds ingezette geld, ten minste 100 miljard euro in voor het herstel van de industrie, ecologie, lokale, cultuur en onderwijs. Ik ben ervan overtuigd dat we een ander land kunnen bouwen binnen tien jaar", zei president Macron tijdens het interview.

Frankrijk is volgens de president ook van plan het goederenvervoer per spoor, kleine treinlijnen en nachttreinen "massaal te herontwikkelen" als onderdeel van zijn ecologische transitiebeleid. Macron wil ook een "groot energierenovatieprogramma" lanceren, dat in eerste instantie gericht is op scholen en verpleeghuizen.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Dat zei Macron tijdens een zeldzaam interview aan de Franse televisie. Er werd uitgekeken naar het gesprek omdat Frankrijk sinds vorige week een nieuwe regering heeft onder leiding van een nieuwe premier Jean Castex. Er werd gespeculeerd dat Macron meer sociale accenten zou willen leggen in zijn beleid. "Macron werd vaak een te rechtse en te liberale koers verweten, sinds zijn verkiezing in 2014", duidt Frankrijk-correspondent Frank Renout in "De ochtend" op Radio 1.

In het interview zei Macron verder het "radicaal oneens" te zijn met het idee dat de nieuwe regering onder leiding van Castex "rechts" zal zijn. De Fransen stellen zich niet de vraag of "de zorg links of rechts is".

Macron had het daarnaast over zijn eigen "blunders". "Mensen begonnen deze president te haten, die alles zou willen hervormen zodat enkel de besten nog zouden slagen", zei Macron. "Dat is niet mijn plan, het was een combinatie van blunders, soms zinnen die uit hun context werden gehaald." De nieuwe regering vormt "een team van bekwame mensen die soms al tientallen jaren in de politiek zitten", voegde Macron nog toe.

(Lees verder onder de foto)

Emmanuel Macron
AFP or licensors

"Een afgeslankte nationale feestdag"

De Fransen vieren vandaag hun nationale feestdag. Eerder vandaag werd  Macron verwacht op de Place de la Concorde, waar zo’n 2.000 soldaten hebben gedefileerd, de helft minder dan normaal. "Sinds 1980 werd het militaire defilé gehouden op de Champs-Elysées, dit jaar voor het eerst niet", vertelt correspondent Frank Renout vanuit Parijs."Het vindt in een afgeslankte vorm plaats op de Place de la Concorde.”

De traditionele luchtshow ging wel door. Op de tribune stonden 2.500 gasten, onder wie 1.400 Fransen die "aan het front vochten tijdens de epidemie". Het ging onder meer om verpleegkundigen, leraren, kassiersters, politie en brandweerlui.

Ook werden er vertegenwoordigers van Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg uitgenodigd. De Fransen bedankten deze Europese landen omdat zij 161 Franse patiënten hebben opgenomen. Macron bracht ook hulde aan generaal Charles de Gaulle, voor diens drievoudig jubileum. 

(Lees verder onder foto)

Place de la Concorde in Parijs
AFP or licensors

Het feest ging door, maar de Fransen hebben vanwege corona heel wat wijzigingen in hun programma moeten aanbrengen. "Als je in heel het land gaat kijken, zijn er heel wat festiviteiten geannuleerd... De dansavonden bij de brandweer op 13 juli ’s avonds werden geanuleerd. En in Parijs gaat de grote ceremonie in een zeer afgeslankte vorm door",  vertelt correspondent Renout.

(Lees verder onder foto)

Place de la Concorde in Parijs
AFP or licensors

Corona heeft niet enkel invloed gehad op de wijzigingen in het programma van de feestdag, het virus is bepalend geweest voor het thema dit jaar. "De feestdag staat vooral in het teken van de zorg vandaag", zegt Renout. "Er wordt een eerbetoon gebracht bij die ceremonies bij Place de la Concorde aan de zorgverleners, niet alleen aan de zorgverleners in de ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook aan de zorgverleners van het leger bijvoorbeeld. Want het leger heeft ook meegeholpen tijdens de corona, die worden allemaal vandaag in het zonnetje gezet tijdens de ceremonie."

Bekijk hieronder beelden van de ceremonie:

Videospeler inladen...
Brigitte Macron
Place de la Concorde in Parijs
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen