© Jonas Gilles/Reporters

37 kilogram cocaïne in kolenschip, 1,7 miljoen euro cash en 20 kilogram goud: politie rolt drugsbende op

In de haven van Gent heeft de politie 37 kilogram cocaïne onderschept, die verstopt zat in een schip dat steenkolen vervoerde. De politie viel daarna ook binnen op verschillende adressen. Op een appartement in Antwerpen heeft de politie ook nog eens 1,7 miljoen euro aan cash geld en 10 goudstaven in beslag genomen. Zes verdachten werden opgepakt, vijf van hen zijn ook aangehouden. 

Het schip, dat een lading kolen vanuit Colombia naar de Gentse haven bracht, had 5 grote ruimten boordevol steenkool. Maar naast die lading steenkool werd er in één van de ruimten ook een zwarte tas aangetroffen, met daarin 37 kilogram cocaïne. De straatwaarde? 2,6 miljoen euro. 

De politie kon de lading onderscheppen, nét op het moment dat drie verdachten de drugs wilden uitladen. De drie hadden materiaal mee om toegang te krijgen tot het schip en de kolen te doorzoeken. Ze droegen helmen en gele fluovestjes met daarop "North Sea Port". 

Na de vondst, viel de politie ook nog binnen op adressen in Antwerpen en Zele. In het appartement in Antwerpen werd nog een pistool, maar ook 1,7 miljoen euro aan cash geld en 20 kilogram aan goudstaven gevonden. 

In totaal werden 6 verdachten opgepakt, drie Belgen van 36, 37 en 47 jaar en drie Albanezen van 26, 26 en 30 jaar. Vijf van hen zijn ook effectief aangehouden.

Verschuiving vanuit Antwerpen?

In de haven van Antwerpen worden er regelmatig (grote) drugsvangsten gedaan. In de haven van Gent is het fenomeen zeldzamer, al worden er ook hier af en toe drugsvangsten gedaan. 

"Het drugsfenomeen is niet zo groot als in de Antwerpse haven", vertelt Patrick Willocx van de federale politie Oost-Vlaanderen. Maar we zijn waakzaam voor de transporten die in de Gentse haven toekomen. We zijn aandachtig voor mogelijke verschuivingen vanuit Antwerpen."

We zijn aandachtig voor mogelijke verschuivingen vanuit Antwerpen

Patrick Willocx

"In Antwerpen zijn er heel veel controles, regelmatig grote drugscontroles, dus mogelijks zoeken ze dan naar alternatieven. Het is te vroeg om het zo te stellen, maar in ieder geval zien we dat drugsbendes toch ook geïnteresseerd zijn in de Gentse haven om hun drugtransporten. Enkele jaren geleden hebben we al eens een lading aangetroffen in een kolenschip, naast de meer gebruikte methode met containers. We kunnen maar vermoeden dat drugsbendes verschillende havens zoeken om hun drugs in België te krijgen."

Bekijk hier beelden van de drugsvangst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen