Veiligheidsraad komt weer samen: naar nieuwe versoepelingen? Of zijn de cijfers niet goed genoeg?

Sinds 8 uur vanmorgen zit de Nationale Veiligheidsraad bijeen om te beslissen of en welke versoepelingen van de coronamaatregelen er nog kunnen komen vanaf 1 augustus. Echt veel ingrijpende maatregelen worden niet verwacht. Vorige week al is beslist om mondmaskers verplicht te maken in winkels, musea, bioscopen en zalen, en nu het aantal besmettingen weer wat blijkt te stijgen, groeit ook de ongerustheid.

Eerder heeft de Nationale Veiligheidsraad al beslist dat op evenementen binnen vanaf 1 augustus maximaal 400 mensen aanwezig mogen zijn in plaats van 200 nu, op evenementen buiten maximaal 800 in plaats van 400 nu. Ook voor theaters, concertzalen en sportstadions zou meer mogelijk worden, op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften worden gegarandeerd. Of dit allemaal vanaf 1 augustus kan, lijkt vandaag niet meer vanzelfsprekend.

Of er voor massa-evenementen van meer dan 800 mensen een regeling kan komen, is evenmin duidelijk. Die massa-evenementen zijn nog verboden tot en met eind augustus. Ook over mogelijke versoepelingen voor het nachtleven bestaat veel onduidelijkheid. Waar tot voor kort nog werd aangenomen dat eventuele versoepelingen mogelijk waren vanaf 1 september, zou dat nu vanaf 1 oktober worden.

Voor de handelsbeurzen zou wel een regeling zijn uitgewerkt, met het fiat van de virologen. Uiteraard moet de veiligheid worden gegarandeerd door bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer in de expohallen of door niet te veel mensen tegelijkertijd binnen te laten.

Voor bioscopen en theaters zou de afstand tussen de toeschouwers verminderd worden van 1,5 naar 1,2 meter. Naar verluidt kan dat omdat toeschouwers een mondmasker moeten dragen. Dat betekent ook dat toeschouwers in de bioscoop hun mondmasker aan zullen moeten houden, ook tijdens de film die ze komen bekijken.

Virologen op de rem

U hebt het gemerkt: veel van wat hierboven staat, is in de voorwaardelijke wijs. Dat is geen toeval, want naar verluidt staan de virologen op de rem. De cijfers van het aantal besmettingen gaan al een 7-tal dagen in licht stijgende lijn, wat tot ongerustheid leidt. Gisteren gaf minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ook al aan dat versoepelingen wel eens zouden kunnen worden uitgesteld.

Het zou best kunnen dat de Nationale Veiligheidsraad vandaag beslist om niets te beslissen. Nieuwe beslissingen zouden kunnen worden doorgeschoven naar een volgende bijeenkomst, eind deze maand. In de hoop dat er dan meer duidelijkheid bestaat over de evolutie van het aantal besmettingen. 

Niet beslissen maar bespreken dus. Zo zou de Nationale Veiligheidsraad zich buigen over scenario's voor lokale lockdowns, voor  bijvoorbeeld een wijk, een stad of een provincie.

Naar verluidt zou premier Sophie Wilmès (MR) de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad aangrijpen om de bevolking de boodschap te brengen om zich strikt aan de regels te houden. Van een terugschroeven van eerdere versoepelingen zou geen sprake zijn.

Meest gelezen