Aurélien Verhassel op de Groeningekouter (rechts op de foto)

Franse extremist op 11 juliviering in Kortrijk: "Zal niet toestaan dat feest wordt gekaapt", zegt Van Quickenborne

Het schepencollege van Kortrijk heeft beslist om het protocol van de 11 juli-viering op de Groeningekouter voortaan weer zelf in handen te nemen, in plaats van dat over te laten aan het Guldensporencomité. Op die manier wil burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vermijden dat figuren als de Franse rechts-extremist Aurélien Verhassel nog plaatsnemen op de eerste rij. 

"Ik zal niet toelaten dat de 11-juliviering wordt gekaapt door extreemrechts", zegt burgemeester Van Quickenborne. "Het gaat hier om een doelbewuste strategie van extreemrechts om overal prominent aanwezig te zijn."

Dit geeft een schabouwelijk beeld van onze stad

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) van Kortrijk

Van Quickenborne reageert op de aanwezigheid van Aurélien Verhassel op de Groeningekouter, vorige vrijdag. De Franse rechts-extremist zat op de eerste rij naast Dries Van Langenhove, Kamerlid voor Vlaams Belang en oprichter van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden. 

"Bij mijn aankomst heb ik verschillende parlementsleden van de N-VA begroet, maar Dries Van Langenhove heb ik niet begroet", zegt Van Quickenborne. "De man die links van Van Langenhove zat, kende ik zelfs niet."

Dat een figuur als Verhassel op de eerste rij kon plaatsnemen, vindt Van Quickenborne niet kunnen. "Dit geeft een schabouwelijk beeld van onze stad." In de toekomst wil hij dat onmogelijk maken. "We zullen werken met een systeem van reservaties op naam, en het is de stad die zal beslissen wie waar zit. Dergelijke figuren zullen niet meer prominent op de weide aanwezig zijn."

Verhassel de toegang ontzeggen, kan niet. "De viering is een  openbaar gebeuren en ik kan hem de toegang niet ontzeggen."

Link Verhassel - Van Langenhove

Het was de eerste keer dat de 35-jarige Aurélien Verhassel van de Franse jongerenbeweging Génération Identitaire op de Groeningekouter aanwezig was. Hij was er samen met Dries Van Langenhove. Die heeft zich voor zijn jongerenbeweging Schild & Vrienden geïnspireerd op Génération Identitaire, die ook wordt omschreven als blank-nationalistisch, neofascistisch en islamofoob. In de Noord-Franse stad Rijsel is Verhassel actief bij "La Citadelle", een café dat zichzelf "Huis van de identiteit" noemt.

Verhassel is al verschillende keren veroordeeld wegens gewelddelicten. In 2018 werd hij veroordeeld omdat hij twee mannen van vreemde origine werkonbekwaam had geslagen. De rechters die hem toen veroordeelden, noemde hij "ultra gepolitiseerd".

Meest gelezen