AFP or licensors

Hevige moessonregens in Zuid-Azië: Eén derde van Bangladesh staat al onder water

Zuid-Azië beleeft momenteel een erg hevig moessonseizoen. Vier miljoen mensen in Bangladesh, India en Nepal zijn al getroffen door overstromingen. In Bangladesh staat een derde van het land onder water.  

Het moessonseizoen loopt grofweg van juni tot september en is cruciaal voor het leven en de landbouw van het Indiase subcontinent, waar een vijfde van de totale wereldbevolking leeft. Tegelijk richten de moessonregens ook elk jaar aanzienlijke schade aan, en zijn ze verantwoordelijk voor veel doden door overstromingen.

Dit jaar beleeft de regio een zwaar moessonseizoen. Stortregens hebben twee grote Himalaya-rivieren doen wassen: de Ganges en de Brahmaputra, die door India en Bangladesh stromen.

AFP or licensors

Bangladesh, een deltanatie met honderden rivieren, staat momenteel voor een derde onder water. Als de zeespiegel verder stijgt, zou in het slechtste geval zelfs 40 procent van het land kunnen onderlopen, zegt Arifuzzaman Bhuiyan, directeur van het overstromingsvoorspellings- en waarschuwingscentrum, die waarschuwt voor "de ergste overstromingen in tien jaar". Meer dan anderhalf miljoen mensen zijn nu al getroffen.

Ook India en Nepal delen in de ellende

Ook het noordoosten van India deelt in de ellende. In de grote deelstaat Assam zijn sinds half mei meer dan 2 miljoen mensen getroffen door de overstromingen. Zeker 50 mensen zijn omgekomen, tienduizenden zijn dakloos.

Bekijk hier beelden van de wateroverlast in Assam (India) en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We hebben hier twee uitdagingen: COVID-19 en overstromingen

Bewoners van plattelandsgebieden hebben hun toevlucht gezocht in tijdelijke kampen. Reddingswerkers gaan per boot naar de getroffen dorpen. "We hebben hier twee uitdagingen: de ene is de COVID-19, de andere zijn de overstromingen", zegt de leider van een reddingsteam aan het Franse persagentschap AFP.

In Nepal zijn minstens 50 mensen omgekomen bij overstromingen en aardverschuivingen die huizen hebben weggespoeld, en wegen en bruggen hebben beschadigd.

AFP or licensors

Meest gelezen