Aurélien Verhassel is de man naast Dries Van Langenhove.

Hoe belandde een Franse extremist op de eerste rij van de Guldensporenviering in Kortrijk?

Dit weekend is er op de sociale media heisa ontstaan over een foto die genomen werd tijdens de Guldensporenviering in Kortrijk op 10 juli, de vooravond van de Vlaamse feestdag. Op die foto staat Aurélien Verhassel, de voor geweldpleging veroordeelde leider van het Franse Génération Identitaire, samen op de eerste rij met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en federaal parlementslid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang). 

"Wij hebben die man niet uitgenodigd, noch een prominente plaats aangeboden. Wij kennen hem zelfs niet", reageert Jorgen Deman, voorzitter van het Guldensporencomité dat de viering organiseerde. "Alle deelnemers moesten zich op voorhand inschrijven via een online formulier dat voor iedereen toegankelijk was."

Dat lijkt te kloppen. Op de website van de Vlaamse Volksbeweging vonden we een aankondiging voor het evenement terug waarin staat dat geïnteresseerden zich moeten inschrijven via een website van de stad Kortrijk. "200 stoelen zullen klaar staan, op gepaste afstand van elkaar. 200 personen is ook het maximum aantal aanwezigen", staat er te lezen.

In Knack ontkent Jambon bij monde van zijn woordvoerder alvast iets te maken te hebben met Verhassel: "Wij kennen die mens niet. Het was toeval."

Wie is Aurélien Verhassel?

Aurélien Verhassel is een leider en naar eigen zeggen ook medeoprichter van de extreemrechtse beweging Génération Identitaire (GI), die bestaat sinds 2012. Hij is ook de uitbater van het Rijselse café La Citadelle, waar volgens Verhassel zelf enkel het "blanke ras" welkom is. Verhassel werd verschillende keren veroordeeld voor geweld en eenmaal voor het bezit van explosieven. Zijn laatste veroordeling dateert uit 2018 wegens een gewelddadige aanval op twee Noord-Afrikaanse jongeren.

Hij is overigens niet de enige GI'er met dat profiel. Drie leden van de groep werden al vervolgd voor geweldpleging. Een undercoverreportage van Al Jazeera bracht bovendien aan het licht dat leden van GI, waaronder alweer diezelfde Aurélien Verhassel, racistische uitspraken, intimidatie en geweld niet schuwen.

Organisator Jorgen Deman vermoedt dat Verhassel mee kwam op uitnodiging van Dries Van Langenhove, en zo ook mee vooraan is gaan zitten. Net zoals alle andere parlementsleden was Van Langenhove wél uitgenodigd voor de viering door de stad Kortrijk. Hoewel VRT NWS hem gisteren telefonisch kon spreken, verkoos Van Langenhove niet te reageren op de vraag of het vermoeden van Deman klopt.

Aurélien Verhassel en Van Langenhove zijn in elk geval geen onbekenden voor elkaar. Op hun socialemedia-accounts prijken ze samen op verschillende foto's. Niet onlogisch, aangezien Dries Van Langenhove en zijn vereniging Schild & Vrienden nauwe banden hebben met GI. Van Langenhove ging in 2016 zelfs mee op het zomerkamp van de organisatie. Bij de oprichting van Schild & Vrienden gebruikte Dries Van Langenhove GI als inspiratiebron.

En wat zegt Verhassel zelf over zijn aanwezigheid?

In een Facebookbericht vermeldde Verhassel zijn aanwezigheid op de 11-juliviering in Kortrijk. "Ik was aanwezig in Kortrijk op de herdenking van de Vlaamse nationale feestdag, die de Guldensporenslag van 11 juli 1302 viert", schrijft hij. "[Ik was er] in aanwezigheid van de minister van Cultuur en Vlaamse volksvertegenwoordigers. Wat betreft de reden waarom ik daar aanwezig was: ik ben al elf eeuwen Vlaams, al drie eeuwen Frans en altijd Europeaan. (...) Trots op mijn drievoudige identiteit!"

Ons magazine "Terzake" ging in 2017 langs bij Génération Identitaire in Rijsel. Bekijk die reportage hieronder: 

Meest gelezen