Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

VS voert voor het eerst in 17 jaar een federale doodstraf uit

In de VS is vandaag voor het eerst in 17 jaar een federale doodstraf uitgevoerd. De terdoodveroordeelde had gisteren nog uitstel van zijn executie verkregen van een lagere rechtbank, maar de regering van president Donald Trump stapte daarop naar het Hooggerechtshof. Die besliste dat de doodstraf toch kon worden uitgevoerd.

De eerste federale executie in 17 jaar in de VS vond vandaag plaats in de gevangenis van Terre Haute in de staat Indiana. De terdoodveroordeelde was een man die in 1999 de doodstraf kreeg voor de moord op drie mensen, onder wie een meisje van 8 jaar. Hij kreeg een dodelijk injectie toegediend.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren nog had de man -luttele uren voor zijn executie had moeten plaatsvinden- opschorting verkregen van een federale rechtbank in Washington. De rechter oordeelde dat er meer tijd nodig was om nog enkele juridische kwesties uit te klaren die door de advocaat van vier terdoodveroordeelden waren voorgelegd. Onder meer over de procedure van de executie, met name een omstreden injectiemethode. 

De regering-Trump stapte daarop naar het Hooggerechtshof. Dat bepaalde dat de executie toch moest kunnen doorgaan.

De komende weken zijn er nog drie executies gepland.

Eerste in 17 jaar

De meeste executies in de VS worden uitgevoerd door de 20 staten waar de doodstraf nog van kracht is. Maar sommige terdoodveroordeelden vallen onder het gezag van de federale overheid. Die heeft de laatste 17 jaar nooit meer een doodstraf uitgevoerd. Een van de laatste uitgevoerde doodstraffen was de terechtstelling van Timothy McVeigh, de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City, waarbij 168 doden vielen.

De regering van president Donald Trump dringt erop aan om federale doodstraffen wel weer uit te voeren. Met de hervatting wil Trump een verkiezingsbelofte inlossen en zijn strenge justitiebeleid kracht bijzetten.  

Meest gelezen