Ieder kind een pc, meer fietsinfrastructuur en 'woonzorghuizen': speerpunten voor het Vlaamse relanceplan

Vlaanderen moet een stap verder zetten en mag niet zomaar terugkeren naar het pre-coronatijdperk. Dat zeggen de onafhankelijke experten van het economisch en maatschappelijk relancecomité van de Vlaamse regering. Zij werden aangesteld door de Vlaamse regering om aanbevelingen te doen voor een Vlaams relanceplan. Nu kan de regering aan de slag met de adviezen voor het plan dat in september klaar moet zijn. 

In het innovatiecentrum Living Tomorrow in Vilvoorde zijn vandaag de rapporten voorgesteld van het economisch en maatschappelijk relancecomité van de Vlaamse regering. De locatie lijkt niet lukraak gekozen: de experten willen niet enkel dat Vlaanderen zich rechttrekt na de crisis, maar ook dat de regering met het relanceplan fundamentele doorbraken voor de toekomst forceert.

"Een lockdown is het gemakkelijkst, een exit veel moeilijker alsook een relance, maar het verbeteren van de samenleving is het allermoeilijkst", zegt Gezondheidseconoom Lieven Annemans, voorzitter van het maatschappelijk relancecomité.

We kunnen niet zomaar terug naar het pre-coronatijdperk

Koenraad De Backere

Het economische comité stelt vier doelstellingen voorop: de Europese top drie van meest productieve regio's, de werkzaamheid opkrikken naar 80 procent, een begroting in evenwicht en dat alles door een aantal zogenaamde 'transformatieve doorbraken' te forceren.

"Er moeten dingen veranderen, we kunnen niet zomaar terug naar het pre-coronatijdperk", zegt professor Koenraad Debackere, voorzitter van de economische expertengroep. Ze stellen onder andere een activering van de tijdelijke werklozen voor, een slimme jobbonus en een betere organisatie van kinderopvang. 

Ieder kind een pc

De Vlaamse regering moet volgens de experten ook volop de kaart van een digitale industrie, overheid en samenleving trekken. Om dat mogelijk te maken stellen de experten wel dat ieder kind een pc en internettoegang moet hebben. Annemans: "We hebben een ongeziene digitale versnelling gezien tijdens Covid, maar het heeft ons ook geleerd dat niet iedereen mee is."

Annemans komt tot de conclusie dat de meest kwetsbare groepen van de samenleving het hardst getroffen zijn door de crisis en verwacht van de Vlaamse regering dat zij een prioriteit worden voor het relanceprogramma. 

"Niet meer zo'n lockdown"

De experten hameren ook op een ambitieuzer klimaatbeleid. "Corona heeft mobiliteit beïnvloed, zo verdwenen de files, maar we maakten ook meer gebruik van alternatieven zoals de fiets. Elke Vlaming zou in staat moeten kunnen zijn om maximaal met de fiets naar het werk te gaan, zeker binnen een straal van 20 kilometer", stelt De Backere.

Woonzorgcentra moeten woonzorghuizen worden

Lieven Annemans

Ouderen zijn zwaar getroffen en ook daar kan het beter volgens de gezondheidseconoom: "Woonzorgcentra moeten woonzorghuizen worden: kleinschaliger en waar kinderen van de lagere school op bezoek kunnen komen, waar dieren welkom zijn..." 

Met meer dan 200 actiepunten wil de maatschappelijke expertengroep de samenleving ook beter wapenen tegen een tweede golf. Lieven Annemans wil Vlaanderen op die manier open houden, niet alleen winkels, maar de hele samenleving en "niet meer wat we gehad hebben, niet meer zo'n lockdown, nee danku zegt ons rapport."

De aanwezige ministers nemen de voorstellen mee en in september wil de regering landen met een volledig becijferd relanceplan dat haalbaar is voor de Vlaamse begroting. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen