180 versierde olietonnen vrolijken Eisden-Tuinwijk op: "Tontastique"

In Maasmechelen kan je deze zomer op tonnenjacht in de straten van Eisden-Tuinwijk. De inwoners hebben de afgedankte olietonnen de voorbije weken versierd op vraag van de vzw Tuinwijk 2020, die de cité beter bekend wil maken. 

De vzw Tuinwijk 2020 organiseert ieder jaar verschillende activiteiten. Maar door de coronacrisis vielen de plannen voor deze zomer in het water. "De Parkies-concerten vielen weg en de familiedag werd gannuleerd. Maar we wilden toch iets doen voor de inwoners", legt Ludo Coenen van Tuinwijk 2020 uit. "Dankzij een schroothandelaar in Lanklaar hebben we 250 afgedankte olietonnen van 200 liter op de kop kunnen tikken. En die hebben we intussen allemaal uitgedeeld aan de inwoners. Zij zijn daar nu mee aan de slag gegaan. De eerste 180 versierde exemplaren staan intussen langs de straten in de wijk." 

Sommige buurtbewoners hebben zich helemaal uitgeleefd. Zo maakten Can Gamze en haar ouders Derya en Gezer een kolenwagen. "Eerst wilde ik een raceauto maken, maar mama kwam met het idee om iets met de mijnen te doen." De hele familie werkte mee. "Mijn vader was een mijnwerker", vertelt Derya. "De handen op de wagen zijn van zijn kinderen, als eerbetoon."

De kolenwagen is een eerbetoon aan mijn vader, hij was een mijnwerker

Derya

De eerste reacties zijn heel positief. "Ook andere bewoners vragen nu naar de tonnen', gaat Coenen verder. "Als ik er 250 meer had gehad, dan was ik die ook nog kwijtgeraakt." Als alle versierde tonnen een plekje hebben gekregen, wordt er een kaart van gemaakt. "Die zullen we dan op onze website zetten: www.tuinwijk2020.be. Zo kunnen bezoekers een route uitstippelen. 

Als ik 250 tonnen meer had gehad, dan was ik die ook kwijtgeraakt

Ludo

De leden van Tuinwijk 2020 zijn niet aan hun proefstuk toe. Enkele jaren geleden lieten ze de laanbomen onder handen nemen door enkele kunstenaars. Ze organiseerden ook al eens een vogelverschikkersfestival. "We doen vanalles om het leven in de wijk aangenamer te maken. Zo hebben we hier ook al heel wat hagen aangeplant. En we proberen de cité beter bekend te maken, met TONtastique zal dat zeker lukken."  

De versierde tonnen blijven nog 30 september in de tuinwijk staan.

Meest gelezen