Vlaming David Wilmots kan niet terug naar Wuhan: "China heeft visa van alle buitenlanders bevroren"

David Wilmots uit Kortessem zit al sinds januari vast in de Filipijnen. Hij woont en werkt in Wuhan in China, maar op het moment dat de coronacrisis begon, was hij met vakantie in Vietnam. Terugkeren naar China was plots geen optie meer, dus reisde hij samen met zijn vrouw naar de Filipijnen. En daar zit hij nog altijd vast. 

Hoe graag David Wilmots ook wil terugkeren naar China, voorlopig kan dat niet. "In maart heeft China beslist om de visa van alle buitenlanders die op dat moment niet in China waren te bevriezen", vertelt Wilmots. "Daardoor kan ik nu niet terug." Momenteel is Wuhan coronavrij en dat wil China graag zo houden. "Af en toe popt er wel nog iets op. Meestal zijn dat Chinezen die het virus hebben meegebracht uit het buitenland. Als ze de buitenlanders ook binnenlaten, zijn dat nog meer mensen die ze niet kunnen controleren", voegt hij eraan toe.

De Kortessemnaar heeft twee cafés in Wuhan. "Die zijn al maanden weer open", gaat Wilmots verder. "Maar ik kan er zelf niet bij zijn. Ik heb wel het geluk dat mijn staf al meer dan tien jaar voor mij werkt. Ze weten dus heel goed wat ze moeten doen. Instructies geef ik via mail." De coronacrisis hakt er wereldwijd in, maar intussen zijn de maatregelen in China wel al versoepeld. "Klanten hoeven geen mondmasker meer te dragen en ook afstand houden is niet meer nodig. Het personeel draagt wel nog mondmaskers, op mijn vraag."

Als je niet het juiste papier hebt, sturen ze je gewoon terug

David Wilmots

Voorlopig heeft Wilmots weinig last van het virus, maar op bepaalde plaatsen in de Filipijnen gaat het nog steeds niet goed. Zo zijn Manila en Cebu nog steeds in quarantaine. De regels zijn er dan ook heel streng. "Je moet hier altijd een mondmasker opzetten als je buitenkomt. En je mag je enkel binnen je eigen provincie verplaatsen. Als je buiten je provincie wil gaan, moet je een gezondheids- en een covidtest doen. Alle invalswegen van de provincie zijn trouwens afgezet door militairen. Zij controleren je papieren. Als je niet het juiste papier hebt, vlieg je gewoon terug."

Voorlopig ziet het ernaar uit dat Wilmots nog tot oktober zal vastzitten in de Filipijnen.

Pixabay

Meest gelezen